Fildelere kjøper mer på nett

Men i Sverige har platebransjen anmeldt 15 pirater.

(Dagbladet.no): Fildelere bruker mer penger på digital underholdning enn andre, viser en undersøkelse utført av svenske Mediavision for avisa Dagens Industri.

Nesten annenhver svenske har tilgang på bredbånd hjemme, og en fjerdedel av disse - ca. 740 000 brukere - laster ned fra fildelingsnettverk og liknende.

Men disse legger også igjen mer penger til underholdningsindustrien.

Mer aktive

14 prosent av piratene oppgir nemlig at de har betalt for nedlastet musikk, mot bare 6 prosent som ikke benytter seg av fildelingnettverk.

Blant fildelerne er det 6 prosent som oppgir at de har leid film over nettet, mot bare 2 prosent av den øvrige befolkningen.

Ifølge Dagens Industri ble deltakerne i undersøkelsen også spurt om generell betalingsvilje på nett. Og fildelerne var klart mer villige til å betale for raskere internettoppkobling, tv-program og filmer. De var imidlertid mindre villige enn andre til å betale for antivirusprogrammer, brannmurer og liknende.

60 prosent av fildelerne oppgir forøvrig at de har handlet varer eller tjenester over nettet den siste måneden. 40 prosent av den øvrige befolkningen hadde gjort dette.

MYE NEDLASTET: Den siste Madonna-skiva - «Confessions On A Dance Floor» kom på nett lenge før den var i butikken. Skadet det salget? FOTO: SCANPIX/EPA
MYE NEDLASTET: Den siste Madonna-skiva - «Confessions On A Dance Floor» kom på nett lenge før den var i butikken. Skadet det salget? FOTO: SCANPIX/EPA Vis mer

Tusenvis anmeldt

Samtidig rapporteres det at svensk platebransje har gått til anmeldelse av 15 mistenkte fildelere. Dette skal være en del av en verdensomspennende aksjon mot 2000 personer, ifølge en pressemelding fra svenske Ifpi.

- For første gang risikerer svenske fildelere å bli anmeldt og tiltalt for brudd på opphavsretten. Plateindustriens internasjonale kampanje mot ulovlig fildeling har allerede tvunget et tusentalls mennesker som laster opp musikk ulovlig - først og fremst unge menn mellom 20 og 30 år - til å betale erstatninger på 25 000 kroner eller mer, heter det i pressemeldingen.

Norske Ifpi opplyser at de ikke har gått til anmeldelse mot privatpersoner i den samme aksjonen.

MANGE ANMELDT: Men ingen nordmenn i denne omgang, melder platebransjens interesseorganisasjon.