- Fildelerne må forstå at drapstrusler ikke nytter

Se traileren til «Urospredere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I nærmere et år har en gruppe amatørfilmskapere - med Simon Valvik (21) fra Kristiansand i spissen - jobbet med dokumentaren «Urospredere».

Denne er en debattfilm som tar sikte på å øke kunnskapsnivået og bygge bro mellom fildelerne og deres motstandere. I dag kom traileren til filmen.

- Målet er at partene skal forstå hverandre bedre. Kanskje kan advokat Espen Tøndel, som jobber mot fildeling, få forståelse for noen av motpartens argumenter. Og fildelerne må forstå at Tøndel gjør jobben sin, og at det ikke nytter å sende drapstrusler til ham, sier Valvik til Dagbladet.no.

Gis ut på dvd
«Urospredere» har førpremiere i Oslo 27. mars, og ordinær premiere under datatreffet The Gathering på Hamar i begynnelsen av april.

Seinere blir den lagt ut for gratis nedlasting via bittorrent. De som ønsker å støtte prosjektet økonomisk kan også kjøpe den på dvd.

Valvik forteller at filmen stort sett består av intervjuer, men at de også har fått rettigheter til å bruke konsertopptak av enkelte artister og klipp fra antipirat-kampanjer.

- Det er sikkert en del aktive fildelere som håper at vi kommer til å presentere dype avsløringer om hva som skjer i undergrunnen av fildelingsmiljøet. Det kommer nok ikke til å skje. Vi vil at også folk med lite teknisk kompetanse skal skjønne hva dette dreier seg om.

- Forhåpentlig vil det likevel komme fram et par opplysninger som også fildelerne blir overrasket over å høre, sier Valvik.

Noen sinte fildelere
Blant dem som er intervjuet i filmen er Trond Giske, Harald Zwart, Marte Thorsby i IFPI, artister som Aslak Hartberg fra Klovner i kamp og Aslak Borgersrud fra Gatas Parlament, og plateselskapsfolk som Bjørn Rogstad (EMI) og Larry Bringsjord.

«Urospredere» er finansiert av egen lomme. I tillegg har filmskaperne fått pengestøtte fra fakultetet for Kunstfag ved Universitet i Agder  og KANDU (Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom).

Valvik forteller at reaksjonene fra fildelingsmiljøene har vært blandet.

- Noen er sinte, og redde for at vi kommer til å avsløre noe som vil ta knekken på fildelingsnettverkene. Men først og fremst har vi fått positive kommenterer, vil jeg si. Interessen for problematikken rundt fildeling har eksplodert siden vi startet med filmen for ett år siden, og folk er spente på hvordan vi vil bidra i debatten.

FÅR PREMIERE: Filmen får premiere på The Gathering. Her et bilde fra arrangementet i fjor.
FÅR PREMIERE: Filmen får premiere på The Gathering. Her et bilde fra arrangementet i fjor. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer