EN MODERNE PRESIDENT: Både fildelere og Hollywood liker Barack Obama. Spørsmålet er bare hvem han selv velger å lytte til. FOTO: STELLA PICTURES
EN MODERNE PRESIDENT: Både fildelere og Hollywood liker Barack Obama. Spørsmålet er bare hvem han selv velger å lytte til. FOTO: STELLA PICTURESVis mer

Fildelernes beste venn, du liksom

Obama er også Hollywoods favoritt.

KOMMENTAR (Dagbladet.no): Barack Obama vant mange teknologibevisste hjerter i valgkampen. Han er en moderne politiker som bruker Twitter, snakker varmt om nettnøytralitet, og hadde nettguru Lawrence Lessig i ryggen.

Bilder av Obama med iPod-plugger i ørene rimer godt med hans image som et hippere og mer moderne alternativ til Bush. Mange fildelere elsker også Obama: I forkant av valget ble han til og med omfavnet av det amerikanske piratpartiet, som jobber for en mer liberal åndsverkslov. 

Men tror du Obama kommer til å ta fildelernes parti når han er på plass i Det hvite hus, må du nok tro om igjen.

DET ER IKKE SÅ MYE som forener fildelingsaktivister og studiosjefer i Hollywood, men begge grupper har hatt et svært anstrengt forhold til Obamas forgjenger, George W. Bush. Film- og platebransjens mistro mot Bush bunner også i at han lenge var direkte uinteressert i å jobbe for deres rettigheter.

I 2006 skrev Financial Times at underholdningsindustrien var svært skuffet over presidenten. Det tok for lang tid å utvikle et lovverk som skulle sikre deres rettigheter i kampen mot piratene. 

- Problemet er at man har en republikansk president og kongress, mens størstedelen av Hollywood er liberal, uttalte en anonym direktør.

Forholdet mellom republikanere og underholdningsindustrien i USA hadde tidvis vært anstrengt også før Bush. Og det hjalp definitivt ikke når presidenten så ofte satt på gjerdet og passivt så på det som rettighetshaverne oppfatter som den viktigste kulturkampen i det 21. århundret.

PLATE- OG FILMBRANSJEN håper utvilsomt at Obama skal ta grep som er mer effektive for å stoppe fildeling og piratvirksomhet. Men hva mener han selv om disse spørsmålene? Tilsynelatende ikke så mye.

På hjemmesiden sin har Obama skrevet ned noen setninger om temaet, som det ikke er lett å bli særlig klok på:

Intellectual property is to the digital age what physical goods were to the industrial age. Barack Obama believes we need to update and reform our copyright and patent systems to promote civic discourse, innovation and investment while ensuring that intellectual property owners are fairly treated.

Han mener altså at lovene må tilpasses slik at det sikrer innovasjon og investeringsvilje. Han vil også at man skal sikre at rettighetshaverne får betalt. Dette er ukontroversielt - dette mener alle.

FOR OSS SOM ER bekymret for at frontene mellom fildelere og rettighetshavere skal bli enda steilere, er det imidlertid litt skummelt å se hvem Obama omgir seg med.

I august gikk Cnet gjennom visepresident Joe Bidens stemmegivning i senatet. Da fant de ut at Biden blant annet hadde jobbet for et forslag om å kriminalisere utviklingen av programvare som bryter kopibeskyttelse - folk som norske Jon Lech Johansen. Biden var også en av fire senatorer som ble invitert av film- og platebransjen til en champagnemottakelse for å feire den kontroversielle Digital Millennium Copyright Act.   

Og ikke nok med det: Pessimistene fikk ytterligere vann på mølla for to uker siden da Obama ansatte den omstridte advokaten Tom Perrelli til en av toppjobbene i justisdepartementet.

Perrelli har - på oppdrag fra RIAA - vært en av arkitektene bak den mislykkede strategien med å gå til privat søksmål mot fildelere, og har selv ført flere av sakene i retten. Med seg på laget får Perrelli David Ogden, en annen som har en lang historie for å jobbe for strengere kontroll på nettet, ifølge Cnet.

I MOTSETNING TIL Bush er Obama en svært populær figur i Hollywood. Skuespillere og filmdirektører ga både offentlig støtte og penger til valgkampen hans, og ifølge Opensecrets.org mottok Obama sju ganger så mye penger fra disse sammenliknet med John McCain.

Hollywood har filmet flere konspirasjonsteorier om hvordan Bush-administrasjonen er i lomma på oljeindustrien.

For fildelernes skyd får vi håpe at båndene mellom Hollywood og Obama ikke er like sterke.