- Fildeling har kommet for å bli

Nå kommer dokumentaren om piratvirksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg synes internett er helt fantastisk. Fildeling er et uvurderlig verktøy for oss i denne bransjen for å få distribuert ting. Det har kommet for å bli, fastslår filmregissør Harald Zwart, som vel å merke snakker om den lovlige varianten.


Han videointervjues av gjengen bak den kommende fildelingsdokumentaren «Urospredere», og Dagbladet.no er invitert med på opptaket.
 

Kontroversielt
«Urospredere» skal i hovedsak fokusere på hvordan fildeling kan gjøres lovlig, hvordan det vil fungere og hva som må til for at det skal skje.

Dette gjøres gjennom samtaler med personer som på en eller annen måte forholder seg til fenomenet eller problematikken rundt det.

- Vi ville lage en dokumentar om et tema som er kontroversielt og får stadig mer medieoppmerksomhet, men som ikke har blitt godt nok belyst tidligere. Vi gikk ut fra spørsmål som «Hva tenker folk om fildeling?» og «Hva driver menneskene som arbeider for eller mot fildeling?». Det var viktig for oss å få med alle sider av saken og være nyanserte, forklarer Simon Eriksen Valvik, prosjektleder for «Urospredere», til Dagbladet.no.

Fra alle leire

Harald Zwart var det siste planlagte intervjuobjektet i denne omgang.

Dokumentarfilmskaperne har allerede snakket med Bjørn Rogstad fra plateselskapet EMI, Datatilsynet, Larry Bringsjord fra interesseorganisasjonen Fono, Marte Thorsby fra platebransjeforeninga IFPI, Peter Sunde fra det åpne svenske fildelingsnettverket The Pirate Bay, plateartister, og Espen Tøndel fra advokatfirmaet Simonsen, en av de som jobber aktivt for å få has på fildelerne.

Håpet er at filmen skal gi ny næring til det offentlige ordskiftet.

- Fildeling har kommet for å bli

- Fildelingsdebatten har ikke kommet så langt her sammenlignet med for eksempel Sverige. Der har de Piratbyrån, Piratpartiet og et helt apparat som taler fildelernes sak i offentligheten og backer dem opp hvis det blir nødvendig. Her hjemme iverksettes tiltak, men uten at det skjer noe særlig. Piratgruppen ble startet for å være et norsk svar på Piratbyrån, men de når ikke ut, mener Valvik.

Står åpent fram

Et av problemene i Norge er at ingen står fram i full åpenhet og snakker for fildelerne, mener gjengen. Dermed blir det en noe ensidig dekning og dårlige kår for ordentlig debatt.


- Veldig få i Norge tør å ta steget og åpent innrømme overfor media at de driver med ulovlig fildeling. Bortsett fra sånne som Aslak i Gatas Parlament da, som sitter og laster ned nesten hele dagen og ikke er redd for å si det eller forklare hvorfor han gjør det, påpeker Kristian Løkken, fotograf og klipper på prosjektet.

I tillegg til Gatas Parlament representerer også den nå oppløste hiphop-gruppa Klovner i Kamp artistene i dokumentaren.

- Klovner i Kamp har selv drevet plateselskap og gitt ut albumene sine, så de skjønner platebransjens frustrasjon. Samtidig innrømmer de at de har lastet ned ulovlig og vil fortsette å laste ned ulovlig inntil det finnes gode nok lovlige alternativer, forteller Valvik om intervjuet med gruppemedlemmene.

Solgte ikke skiver

Klovner i Kamp har selv fått merke fildeling på kroppen.


- Gruppa har et eksempel de bruker mye. Deres andre album, «Bjølsen Hospital», solgte mye da det kom i 2001. Da «Kunsten å fortelle» ble utgitt to år senere merket de den samme interessen på konserter, men de solgte ikke skiver. De fortalte om fans som kom for å få en brent cd-r signert etter konserter, sier Løkken.

- Gatas Parlament mener på sin side at de egentlig aldri har tjent noe særlig på platesalg. De har en litt annen ideologisk innfallsvinkel til problematikken, de vil først og fremst spre musikken sin. Men også Gatas har en viss sympati med bransjen og mener at debatten har gått i stampe, legger han til.

Lovlige løsninger

Valvik, Løkken og resten av produksjonsteamet, som alt i alt teller femten stykker, mener de kan trekke noen konklusjoner ut fra materialet de har samlet inn.


- Det alle har vært enige om er at dersom det kommer enklere tilgjengelige, lovlige løsninger - som at man for eksempel kan trykke på en knapp og få filmen eller plata der og da - så hadde de brukt dem, forteller Valvik.

Intervjuobjektene spekulerer også i hvordan disse nye løsningene vil fungere.

- Stykkpriser er noe mange ikke tror vil bestå, de tror det er bedre med en medlemstjeneste eller et slags abonnement. På den andre siden uttrykker noen bekymring over at det da blir vanskelig å vite hvor eller til hvem pengene skal etterpå, sier Løkken.


- Alle disse tjenestene må forbedres. Bransjen har vært mer fokusert på å stanse fildelerne enn å komme opp med bedre alternativer, skyter Valvik inn.

Legger filmen ut på nett

Mens gjengen filmer forteller Harald Zwart hvor fornøyd han er med iTunes Store, et eksisterende lovlig alternativ som foreløpig er noe begrenset for norske kunder.


- Jeg har aldri fått til å laste ned noe illegalt, det er så kronglete. Nei, da er det enklere sånn som Steve Jobs og Apple har gjort det. Jeg laster ned det meste der, informerer regissøren.

Verken filmer eller tv-serier kan for øyeblikket kjøpes fra Norge, men Zwart bor i USA store deler av året og har følgelig amerikansk brukerkonto i nettbutikken.

Rundt nyttår kan «Lange flate ballær»-regissøren også sikre seg dokumentaren «Urospredere» over internett - både lovlig og gratis.


- Vi kommer til å legge ut filmen vår for gratis nedlasting når den blir ferdig. Selvfølgelig. Så vil vi etter hvert også gjøre den tilgjengelig på dvd, for vi tror at mange vil betale for produktet hvis de liker det, avslutter prosjektleder Simon Eriksen Valvik.

PROSJEKTLEDER: Simon Eriksen Valvik studerer kommunikasjon ved Universitetet i Agder og er frilansjournalist på si. Han har lenge vært opptatt av fildeling.
UNDER INNSPILLING: «Lange flate ballær»-regissør Harald Zwart og produsent Espen Horn (på den lille kameraskjermen) filmes av Kristian Løkken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer