Fildelingsjegere ber om ny konsesjon

Datatilsynet vil ha politikerne på banen.

SKAL I MØTE: Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen har i flere år hatt konsesjon for å overvåke fildelingen i Norge. Nå har konsesjonsperioden utløpt.
SKAL I MØTE: Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen har i flere år hatt konsesjon for å overvåke fildelingen i Norge. Nå har konsesjonsperioden utløpt.Vis mer

|||(Dagbladet.no): Siden 2006 har advokatfirmaet Simonsen hatt midlertidig konsesjon fra Datatilsynet for å overvåke fildeling på internett, og å samle IP-adressen til folk som bedriver slik ulovlig fildeling.

Konsesjonen har vært omdiskutert og til dels omstridt, og i går gikk konsesjonsperioden ut. Fredag skal Datatilsynet og Simonsen møtes for å diskutere en eventuell fornyelse.

- Vi ga allerede ved utdelingen av den første konsesjonen uttrykk for at vi synes dette er problematisk, og signaliserte at vi ønsket at lovgiverne skulle ta en gjennomgang av problemstillingen. Det har ikke skjedd. Nå må vi diskutere om vi igjen skal gi en konsesjon i mangel av en bedre løsning, sier Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.no.

Konsesjonen til Simonsen er særlig mislikt av nettaktivister som kjemper for minst mulig overvåkning av internett. De reagerer på at andre enn politiet kan gå inn og registrere lovbrudd.

Skåra understreker at advokatene ikke har misbrukt konsesjonen på noen måte.

PROBLEMATISK: Spørsmålet om konsesjon er problematisk for Datatilsynets Ove Skåra. 
Foto: Tore Meek / SCANPIX
PROBLEMATISK: Spørsmålet om konsesjon er problematisk for Datatilsynets Ove Skåra. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

- Som konsesjonshaver har Simonsen opptrådt veldig ryddig. Hvilken konklusjon vi kommer til å lande på i forhold til en eventuell fornyet konsesjon har jeg ikke grunnlag for å si noe om, sier Skåra.

Spørsmålet om konsesjon for fildelerjakt ble ytterligere komplisert i april, da Post- og teletilsynet gjorde et vedtak som innebærer at internettleverandørene må utlevere identiteten bak IP-adresser til Simonsen.

Forutsetningen fra Datatilsynet var i utgangspunktet at personopplysningene som ble samlet inn skulle være avidentifiserte, og at videre etterforskning skulle foretas av politiet.

Vedtaket fra Post- og teletilsynet innebar at Simonsen ville slippe denne omveien om politiet.

- Spørsmålet om fornyet konsesjon avgjøres av et helhetsbilde, der også vedtaket til Post- og teletilsynet naturlig nok inngår, sier Ove Skåra. 

ETTERTRAKTET: Animasjonsfilmen «Coraline» er den mest piratkopierte filmen akkurat nå, ifølge Torrentfreak.
ETTERTRAKTET: Animasjonsfilmen «Coraline» er den mest piratkopierte filmen akkurat nå, ifølge Torrentfreak. Vis mer