Fildelingsjegere ber om ny konsesjon

Datatilsynet vil ha politikerne på banen.

SKAL I MØTE: Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen har i flere år hatt konsesjon for å overvåke fildelingen i Norge. Nå har konsesjonsperioden utløpt.
SKAL I MØTE: Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen har i flere år hatt konsesjon for å overvåke fildelingen i Norge. Nå har konsesjonsperioden utløpt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Siden 2006 har advokatfirmaet Simonsen hatt midlertidig konsesjon fra Datatilsynet for å overvåke fildeling på internett, og å samle IP-adressen til folk som bedriver slik ulovlig fildeling.

Konsesjonen har vært omdiskutert og til dels omstridt, og i går gikk konsesjonsperioden ut. Fredag skal Datatilsynet og Simonsen møtes for å diskutere en eventuell fornyelse.

- Vi ga allerede ved utdelingen av den første konsesjonen uttrykk for at vi synes dette er problematisk, og signaliserte at vi ønsket at lovgiverne skulle ta en gjennomgang av problemstillingen. Det har ikke skjedd. Nå må vi diskutere om vi igjen skal gi en konsesjon i mangel av en bedre løsning, sier Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.no.

Konsesjonen til Simonsen er særlig mislikt av nettaktivister som kjemper for minst mulig overvåkning av internett. De reagerer på at andre enn politiet kan gå inn og registrere lovbrudd.

Skåra understreker at advokatene ikke har misbrukt konsesjonen på noen måte.

- Som konsesjonshaver har Simonsen opptrådt veldig ryddig. Hvilken konklusjon vi kommer til å lande på i forhold til en eventuell fornyet konsesjon har jeg ikke grunnlag for å si noe om, sier Skåra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer