Filharmonisk hjemkomst

Mens eksklusive kontrakter sies opp, planlagte innspillinger legges på is og den såkalte krisa herjer de store plateselskapenes klassisk-avdelinger, inngår det norske Simax Classics en uhyre interessant avtale med norsk klassisk musikks flaggskip, Oslo Filharmoniske Orkester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Avtalen omfatter seks CD-utgivelser, og den første, der Mariss Jansons dirigerer i Strauss' «Till Eulenspiegel» og Stravinskijs «Ildfuglen», utgis allerede i overmorgen. I 1999 og 2000 følger Brahms' fire symfonier, også de med Jansons.

Dette skjer mens EMI, Decca, Deutsche Grammophon og de andre mastodontene sukker over overmettet marked, svimlende innspillingskostnader og drepende stjernesolisthonorarer. Hvordan er det mulig å gå mot strømmen, slik Simax/OFO nå gjør?

  • Ett stikkord er «gjenbruk». Tre av utgivelsene vil bestå av NRKP2-opptak. Eksempelvis ble «Till Eulenspiegel» og «Ildfuglen» spilt i Oslo Konserthus i høst, og framfor å la det statsfinansierte radioopptaket støve ned mellom en og annen reprisesending, har NRK, OFO og Simax forhandlet seg fram til en gjenbruksavtale.
  • Men er det ikke likevel en nedtur for OFO å gå til et lite, nasjonalt selskap etter 15 år på engelske selskaper som Virgin, Chandos og EMI?

Et annet poeng er at Simax er et lite selskap uten enorme driftskostnader eller nådeløse krav til avkastning. Det ble startet av to ildsjeler for om lag 20 år siden, har en stor katalog med bl a «tidlig» Leif Ove Andsnes og Truls Mørk, og ble i 96 kjøpt av Helge Westbye, eneeier av plateselskapet Grappa. I dag er blant andre Randi Stene, Elizabeth Nordberg-Schultz og Vertavo-kvartetten i Simax-stallen, selskapet har god distribusjon i alle viktige utenlandske markeder og vant i fjor sensasjonelt en av de prestisjetunge Gramophone-prisene for årets beste plater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer