Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fillerister «sjaman»-foredrag

Prinsesse Märtha Louise (47) og kjæresten Durek Verrett (44) inviterer på «en reise i livets mysterier». Vebjørn Selbekk kaller det «kommersiell okkultisme».

SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Dette vet vi om ham. Video: Rød løper / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her er jeg kritisk til både «sjamanen», prinsessa og kirka, sier redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen til Dagbladet.

Søndag kveld kunne prinsesse Märtha Louise (47) avsløre at hennes nye kjæreste er den amerikanske «sjamanen» Durek Verrett (44). Paret har den siste tida jobbet sammen med en foredragsturné bestående av to workshops og tre foredrag.

Turneen starter med workshop i København, før første foredrag avholdes i St. Petri kirke i Stavanger 20. mai. Deretter tar paret turen til Tromsø, Oslo og Fredrikstad. Foredraget har tittelen «The Princess and The Shaman».

På arrangementets hjemmeside kan man lese at Märtha Louise og Verrett «inviterer til en reise i livets mysterier, hvordan komme i dypere kontakt med din indre kraft og øke bevisstheten så du tar fram den egentlige deg uansett hvor du er i livet».

- Kommersiell nyåndelighet

Det er ikke alle som er like begeistret for muligheten til å dra på en «reise i livets mysterier». Torsdag forrige uke gikk redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen hardt ut mot Märtha Louise og Verrett i kommentaren «Sjamanen og sjarlatanen».

- Jeg tenker at prinsessa må få være glad i akkurat hvem hun vil, akkurat som alle andre, uten at vi skal ha sterke synspunkter om det. Kjærlighetens veier er jo uransakelig, sier han til Dagbladet.

Foredraget «The Princess and the Shaman» er han imidlertid kritisk til.

- Vi har jo vært vant til å ha en prinsesse som snakker med både hester, ånder og av og til de døde, og dette er en ytterligere omdreining på den skruen, sier han.

Spesielt reagerer han på det han kaller en «kommersiell bruk av prinsessetittelen».

- Det er det som gjør at hun tjener så gode penger på dette. Fordi hun er den eneste prinsessen i verden som driver med kommersiell nyåndelighet og okkultisme.

- «Nyåndelig roadshow»

Selbekk mener også at virksomheten reflekterer dårlig på det norske kongehuset.

- Som tilhenger av kongehuset er jeg bekymret for måten man drar ned monarkiet her.

Videre er han kritisk til at turneens første show avholdes i en kirke.

- Man åpner kirka for dette «nyåndelige roadshowet». Jeg synes ikke det har noe der å gjøre. Ekstra ille er det at også biskopen i Stavanger har blitt blenda av den rojale auraen til prinsessa. Det viser et åndelig gangsyn som ikke er en biskop verdig.

Selbekk skulle heller ønske at kirka promoterte kristne arrangementer. At kirka åpner dørene for «The Princess and The Shaman» vitner om en manglende tro på kirkas budskap, mener han.

- Kirka står for noe helt annet enn dette. Det er trist at man ikke vurderer sitt eget budskap høyere, og heller åpner kirka for en fremmed religion og en helt annen type åndelighet enn det kirka står for. Og spesielt problematisk er det at biskopen selv går god for det.

Fikk klage

Stavanger bispedømme har blitt forelagt Selbekks uttalelser, og viser til en pressemelding skrevet i forbindelse med en klage de har mottatt på utleien av St. Petri kirke til foredraget. De har ikke tatt klagen til behandling.

- Jeg har forståelse for at denne utleien vekker sterke følelser. Det dreier seg om både nyreligiøsitet, en «sjaman», og om en kirke som har gjort dørene litt høyere og tersklene litt lavere akkurat denne kvelden, sier biskop Anne Lise Ådnøy i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen har dialogprest Silje Trym Mathiassen forsikret at hun vil skape en «dialogisk ramme» rundt samtalen. Hun vil også holde en kort innledning.

- Sjamanisme vil ikke foregå i kirkerommet. I fortsettelsen av denne saken må vi sammen holde samtalen levende om hva både misjon og dialog er og skal være her i bispedømmet, sier Ådnøy videre.

- Bra interesse

- Interessen har vært bra. Vi har solgt jevnt hele veien. Workshopen i Fredrikstad er snart utsolgt, sier Märtha Louises manager Carina Scheele Carlsen til Dagbladet.

I tillegg til det ovennevnte, risikerer publikum å bli «utfordret til å utvide horisonten og få noen verktøy med på veien så du kan komme dypere inn i en forståelse av hvem du er».

- Noe mer enn det kan vi ikke si. Innholdet er ganske godt beskrevet der. Workshopene går over tre timer, mens forestillingene er en samtale eller en dialog fra scenen. Det er ikke noe manus. Det varer i halvannen til to timer, og vil sikkert bli litt forskjellig fra sted til sted.

Billettene til foredraget koster 595 kroner, mens billettene til workshopene koster 1030 kroner. Märtha Louise ønsker ikke å kommentere Selbekks uttalelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!