KOMMENTARER

Presidentvalget i Frankrike

Fillons fred

François Fillon ser nå ut til å være utpekt til Frankrikes neste president, men han er samtidig det beste bildet på hvor raskt vindene kan snu, skriver Einar Hagvaag.

Fillons fred
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Helt oppsiktsvekkende har tidligere statsminister François Fillon klart å samle hele den stridbare flokken på den konservative høyresida i Frankrike. Nå står de alle, medregnet tidligere bitre fiender, bak ham foran det viktige president-valget i april og mai neste år. Med en overraskende seier i første og to tredeler av stemmene i andre omgang av nominasjonsvalget er han Republikanerne ubestridte fanebærer.

Les også: En seier for Frankrikes «dannede høyre»

Med dette har Fillon tvunget to «politiske barn» av tidligere president Jacques Chirac til å trekke seg fra rikspolitikken: 61 år gamle tidligere president Nicolas Sarkozy skal heretter ofre seg for familielivet mens 71 år gamle Alain Juppé skal nøye seg med å fortsette som ordfører i Bordeaux.

Så snart Nicolas Sarkozy hadde tapt president-valget mot sittende president François Hollande i 2012 oppsto splid som gikk over i borgerkrig i det konservative gaullistpartiet, som da het Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP). Fillon førte da en bitter kamp om å bli partileder, som han tapte, mot Jean-François Copé. Juppé var også med i basketakene, som til slutt endte med at Sarkozy erobret partiet for å gjøre det til sin egen valgmaskin for å gjenerobre Élysée-palasset. Nå har Fillon slått ut Copé, Sarkozy og Juppé og til og med skapt fred i partiet. Alle kamphanene lover nå å hjelpe Fillon med å bli Republikkens president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer