Film- og platebransjen drar Telenor for retten

Vil hindre Pirate Bay-tilgang.

Film- og platebransjen drar Telenor for retten
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Flere film- og plateselskaper i og utenfor Norge har nå levert en midlertidig forføyning mot Telenor til tingretten.

Dette gjør de ifølge VG Nett i et forsøk på å få nettleverandøren til å hindre internettbrukere tilgang til ulovlige fildelingsnettsteder som for eksempel Pirate Bay.

I spissen for inititivet står plateselskapenes interessorganisasjon, Ifpi.

- Feil vei å gå
- At dette kommer nå er jo ikke uventet, all den tid Ifpi og Marte Thorsby truet med dette for noen måneder siden. Vi har ikke fått lest brevet ennå, det er et 50-siders dokument som vi fikk overlevert i dag. Men jeg tror ikke det er noe av det som står i brevet som endrer vårt grunnleggende standpunkt, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagbladet.

- For det første mener vi at dette er feil addressat å gå etter, ettersom en internettleverandør ikke skal tvinges til å sensurere egen trafikk. For det andre mener vi at dette er feil vei å gå, ulovlig fildeling er noe vi mener best bekjempes ved å tilby gode, lovlige alternativer. Derfor stusser vi litt på timingen på dette, det kommer én måned etter at vi har lansert en musikkbutikk på nett i samarbeid med Platekompaniet. Vi tror folk vil betale for musikk på nett, bare innholdet er godt og prisen fornuftig, sier Lessum.

- Belyse problemet
Blant filmselskapene som har skrevet under på forføyningen er «Max Manus»-produsenten Filmkameratene - men de vil ikke gå i detaljer på hva den inneholder.

- Vi ønsker å få belyst problemstillingen. Vi ønsker ikke å sensurere nettet, men vi ønsker å ha muligheten til å tjene penger på det vi lager, sier Sveinung Golimo i Filmkameratene til VG Nett.

Ifpi har tidligere i år kommet med samme krav mot Telenor - et krav som da ble kontant avvist av selskapet.

- At en internettleverandør skal kontrollere og ta stilling til hva internettbrukerne kan og ikke kan laste ned, er like galt som at Posten skulle åpne og lese brev og avgjøre hvilke som skulle leveres, sa Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge, i en uttalelse den gang.

- Gode muligheter
I Danmark har film- og platebransjen midlertidig lykkes med et lignende tiltak, mens de i Sverige har møtt motstand hos nettleverandørene.

Ifpi-leder Marte Thorsby har tidligere uttalt at hun tror sjansene er gode for å vinne fram i norsk rett på samme måte som i Danmark:

-  Ja, vi mener vi har like gode muligheter som i Danmark. Vi har langt på vei samme lovgrunnlag som i Danmark, sa Torsby til Dagbladet.no i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer