Film er krig!

Hrafn Gunnlaugsson vil ikke lage film med folk som ikke er villige til å ofre alt for ham: - Å lage film er som en militæraksjon. Når jeg sier «action!», så er det er en ordre, sier regissøren.

I en scene i islendingens nye film «Mørkets høvding» - laget med Odd Nerdrum som kunstnerisk konsulent og bidragsyter - går to skuespillere og en hest gjennom isen. Det sto ikke i manus, men Gunnlaugsson hadde sagt «action» da uhellet skjedde:

- Derfor fortsatte skuespillerne å gå, selv om isen brast, og fotografen fortsatte å filme.

Tøffe forhold

«Mørkets høvding» handler om heksejakt, religiøs fanatisme og en prests seksualdrift på Island på 1600-tallet og er tatt opp i løpet av åtte iskalde og søkkvåte vintermåneder. Regissøren skryter av at det ikke var én stuntmann på filmsettet.

- Jeg velger ut skuespillere som vil lage filmen sammen med meg, som er villige til å ofre livet for å lage filmen, sier Gunnlaugsson.

Og ikke folk som kommer rennende med krav om kaffepauser og fagforeningsmøter midt i de viktigste og mest intense opptakssituasjoner.

Ingen respekt

For det opplevde han for ti år siden, da han laget «Den hvite viking» hos Norsk Film AS på Jar. I forrige uke luftet regissøren sine frustrasjoner fra innspillingen, uten å møte særlig forståelse. Tvert imot.

- Jeg har filmet i alle de skandinaviske land og aldri opplevd maken.

- Hva tror du det skyldes?

- Norge aldri har hatt store filmregissører, slik de andre landene har hatt, og norske filmfolk er kanskje ikke er vant med å yte regissøren den nødvendige respekt.

  • «Mørkets høvding» har norsk premiere 24. mars.
PINGPONG: Jeg har vært avhengig av Odd Nerdrums inspirasjon for å lage filmen «Mørkets høvding», sier Hrefn Gunnlaugsson. Nerdrum på sin side ble inspirert av hans forrige film «Ravnen flyr». - Da sa det «ping», siden har det vært «pingpong» mellom oss, sa regissøren.