Film fra øst

Hvorfor ikke ta en tur til Tadsjikistan?

FILM: Takk for at noen fremdeles gidder å bruke tid og penger på å importere film fra andre steder enn Hollywood. «Engelen på høyre skulder» kommer fra Tadsjikistan, en tidligere sovjetrepublikk de færreste av oss kan peke ut på kartet. Men om vi ikke kjenner geografien, er historien ikke vanskelig å forstå.

Hamro, vår helt, eller rettere skurk, har forlatt landsbygda til fordel for en kriminell løpebane i Moskva. Etter et langt fengselsopphold får han beskjed om at hans mor ligger for døden. Vel hjemme igjen viser det seg at han er blitt lurt. Den korrupte ordføreren i landsbyen har kjøpt opp gjelda hans, og venter nå bare på å overta huset hans. Legg til et par pengeinnkrevere fra Moskva og en ukjent sønn - Hambro kan ha god bruk for et par engler, både på venstre og høyre skulder for å ordne opp i kaoset.

Til tross for noen script- og kontinuitetsfeil, er dette en flott film. Midt i tristessen er det rom for både underfundigheter og humor, uten at landsbylivet blir for karikert. Moralen er heller ikke påtatt entydig, men det øynes håp, både for kjeltringen Hamro og sønnen. Filmen er velspilt og fikk flere priser under årets Tromsøfestival - vel fortjent.