Film fra Sør

Chavez tar opp kampen mot USAs «kulturelle diktatur».

(Dagbladet.no): Som motvekt til Hollywoods framstillinger av sør-amerikanere som bartebefengte narkobaroner, lanserer Venezuela eget filmstudio.

Prosjektet Film Villa Foundation har fått 11 millioner dollar for å finansiere lokale og søramerikanske filmer, skriver BBC.

President mot Supermann

- Filmstudioet er et nytt våpen i vårt kulturelt artilleri mot det nord-amerikanske hegemoniet. Det handler om et kulturelt diktatur som vi må bekjempe. De indoktrinerer oss med fremmede ideer om amerikansk imperialisme, som strider med våre tradisjoner, sa Venezuelas president Hugo Chavez på åpningen lørdag.

Chavez er en erklært motstander av USA og har tidligere oppfordret barna til å ta avstand fra Supermann og andre amerikanske superhelter.

Alternative nyheter

Et av de første prosjektene skal handle om en av presidentens helter, Francisco de Miranda, som kjempet for uavhengighet fra Spania på 1800-tallet.

Ifjor lanserte Chavez Telesur, en regional nyhetskanal som skulle bli et alternativ til CNN. Kritikerne avviste kanalen som et redskap for å spre presidentens propaganda.

MER VENEZUELANSK: Hugo Chavez (i gult) i det nye filmstudiet i Caracas. Presidenten går til motangrep mot det han kaller et kulturelt diktatur. Foto: AP/Scanpix
MER VENEZUELANSK: Hugo Chavez (i gult) i det nye filmstudiet i Caracas. Presidenten går til motangrep mot det han kaller et kulturelt diktatur. Foto: AP/Scanpix Vis mer
MOT SUPERMANN: Chavez åpnet i helgen et venezuelansk filmstudio som skal lage lokal film.