Film-konfekt fra sør

Det er saftige godbiter i det programmet «Film fra sør»-festivalen viser i Oslo 1.- 10. oktober: Årets vinner av Gulløven i Venezia, flere bidrag fra Cannes-festivalen.

Ikke et knuslete lite evenement, heller dette, og arrangørene vil gjøre det større. Med en fusjon. I fjor registrerte de 10 000 besøkende på festivalen, som viser film fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Den går av stabelen for niende år på rad med et program som i år teller over 90 filmer i alle sjangrer, bl.a. med vekt på å presentere god underholdningsfilm. Ord som «sært og smalt» er langt fra dekkende.

Bredt tilbud

- Men vi trenger en stor, samlende filmfestival i Norge, sier festivalsjef Lasse Skagen, som mener at verken Tromsø- eller Haugesund-festivalen fungerer godt nok.

- I Tromsø deltar lokalbefolkning og studenter, til Haugesund kommer filmbransjen. Men er det en publikumsfestival? Vi vil slå sammen Oslo Filmfestival og «Film fra sør». Da får vi et arrangement som kan måle seg med internasjonale festivaler, for eksempel den i Stockholm. Vi kan gi et bredt tilbud til mange og vekke interesse utenfor landets grenser.

Prisbelønt

Enn så lenge må han nøye seg med sitt. Det er ikke lite. Åpningsfilmen fredag er meksikaneren Arturo Ripsteins «Ingen skriver til obersten», basert på Gabriel Garcia Marquez' bok og vist i Cannes i år - med bl.a. Salma Hayek på rollelisten. Også fra Cannes: Israelske Amos Gitaos «Kadosh».

Ganske annerledes underholdende er Takeshi Kitanos («Hana-Bi») «Kikujiro», japansk «road movie» av høy klasse. Det blir kinesisk program, chilensk program, samt en masse annet, mens rosinen i pølsa kommer til slutt: Kineseren Zhang Yimou («Ju Dou») og hans gullvinner fra Venezia: «Not One Less».

Se hele programmet på hjemmesiden til Film fra Sør festivalen

SEXY: Salma Hayek spiller i «Ingen skriver til obersten», som åpner Film fra Sør-festivalen.