TILTREKNING: En racerbilkjører og en raner tiltrekkes begge av et liv på kanten av stupet. Video: mpaa Vis mer

Anmeldelse «Racer and the Jailbird»

Film med uforklarlige u-svinger

To sexy skuespillere klarer ikke løfte filmen.

«Racer and the Jailbird»

3 1 6

Drama

Regi:

Michaël R. Roskam

Skuespillere:

Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos

Premieredato:

7. september 2018

Aldersgrense:

15 år

Orginaltittel:

«Le Fidele»

«For utflytende og uklar.»
Se alle anmeldelser

FILM: Skjebnen til paret i filmen «Racer and the Jailbird» røpes allerede i den internasjonale tittelen. Det er sterk og sexy kjemi mellom Gigi (Matthias Schoenaerts) og Bibi (Adèle Exarchopoulos) idet de møtes første gang på et racerbilløp. Bibi er sjåføren, Gigi er bilimportøren (eh, fengselsfuglen, slik tittelen avslører). Den belgiske regissøren Michaël R. Roskam har gitt filmen originaltittelen «Le Fidele» - den trofaste – som passer den intrikate historien atskillig bedre.

Skifter retning

Den to timer og ti minutter lange filmen serveres i tre sekvenser – og skifter retning flere ganger underveis. Innledningsvis er det en kjærlighetsaffære mellom to som tiltrekkes av hverandres høyrisikoyrker. Hun, racerkjøreren, oppsøker livsfare på bilbanen i 250 km/t. Han opererer sammen med en gjeng avanserte bankranere. Ikke fordi han trenger pengene, men fordi ranerne er hans «familie». Klipp tilbake til en brutal barndom med angst for farlige bikkjer forteller om en vond bagasje.

Men det går lang tid før han røper overfor overklassekjæresten Bibi hva han faktisk holder på med, bare at han lyver fordi han aldri har tillit til noen. Et digert ransprosjekt går feil, en politimann blir skutt, Bibi blir overvåket og – gjett! – Gigi havner i fengsel. 10 år lyder dommen.

Tåreperse

Så tar filmen en nokså uforklarlig u-sving, for å holde oss til bilmetaforene. Den tøffe, selvstendige kvinnen Bibi blir plutselig en skjelvende geléklump som vil ha barn med fengselsfuglen. I den siste sekvensen innføres det så mange dramatiske vendinger og helt nye momenter, at filmen mister all stringens. Fra et tøft og sexy actiondrama utvikler den seg til noe i nærheten av en tåreperse. Rytmen blir feil, innspillene blir for mange og for dårlig utviklet.

To vakre og godt samspilte skuespillere klarer ikke holde temperaturen i filmen. Den blir for utflytende – og altfor lang. Regissør Roskam ble Oscar-nominert for filmen «Bullhead» i 2012, men denne gangen er manuset for springende.

.