Film på forskudd

Du sitter i kinosalen og aner ikke hva du får se. Ikke før filmen begynner å rulle og tittelbildet lyser mot deg, vet du det. Det er konseptet bak Cinematekets «Troll i Eske».

Har du aldri fått med deg Cinematekets overraskelseskvelder en søndag i måneden? da har du gått glipp av en filmperle av et konsept.

Der har du nemlig sjansen til å se en film før den kommer på kommunale kinoer, og før alle andre får sett den. Filmen kan dukke opp dager, uker eller måneder senere for resten av byens befolkning.

Troll i eske må være Cinematekets mest populære konsept. Kinosalen er alltid stappfull. Og skal du sikre deg billett, må du belage deg på å stikke innom Filmens Hus et par timer i forveien. I køen er det en forventningsfull spenning, ikke bare til hvilken film som vises denne gang, men om man overhode klarer å sikre seg billett.

Populariteten skyldes kanskje spenningen i dette uvisse, samtidig som man vet man får se en god film før alle andre. Å gjette og å håpe på hvilken film det kan være på forhånd, er også en del av opplegget.

Virker det skummelt å gå filmkvelden uvisst i møte? Det er litt av vitsen! Men Cinemateket er som regel snille når det gjelder utvelgelse av filmer. Samtidig som du vet du får god film.

Noen av filmene du kunne tatt en sniktitt på har for eksempel vært «Fargo», «De fortapte barns by», «Face/Off», «Festen», «The Matrix», «American Beauty», «Ghost Dog», «Magnolia», «Detektor», «Tilsammans», «O Brother where Art Thou» og «Nurse Betty», «Snikende Tiger, Skjult Drage», «Tigerland», «One Night at McCools» og «Requiem for a Dream».

Her slipper du å høre fra anmeldere og venner hva du kan forvente deg å se på forhånd. Filmen er ikke kommet på kino ennå, og kun de øverste toppene i Cinematekets filmregjering vet hva som skal vises.