INVITERT TIL TORONTO: Halfdan Ullmann Tøndel (t.v) drar fredag til Toronto for å vise frem kortfilmen «Fuglehjerter». Skuespillerne på bildet er André Sørum, Stine Sørensen, Eline Grødal og Steinar Klouman Hallert. Foto:  Sigrid Bjorbekkmo / Stillbilde fra «Fuglehjerter».
INVITERT TIL TORONTO: Halfdan Ullmann Tøndel (t.v) drar fredag til Toronto for å vise frem kortfilmen «Fuglehjerter». Skuespillerne på bildet er André Sørum, Stine Sørensen, Eline Grødal og Steinar Klouman Hallert. Foto: Sigrid Bjorbekkmo / Stillbilde fra «Fuglehjerter».Vis mer

Film-talentet Halfdan Ullmann Tøndel utmerker seg i utlandet

Vil ikke sammenlignes med sin verdensberømte bestefar.

(Dagbladet): Kortfilmregissør Halfdan Ullmann Tøndel (25) har i det siste fått mye anerkjennelse for sitt talent i utlandet.

Fredag dro han til den prestisjetunge internasjonale filmfestivalen i Toronto for å vise frem kortfilmen «Fuglehjerter».

- Det betyr veldig mye for meg, skuespillerne som nesten har jobbet gratis, og alle andre som har vært med å lage filmen, sier Ullmann Tøndel til Dagbladet.

Verdensberømt familie Ullmann Tøndel er sønn av forfatter Linn Ullmann, og hans bestefar er ingen ringere enn den verdensberømte filmskaperen Ingmar Bergman (1918-2007).

Likevel mener 25-åringen selv at det var helt tilfeldig at han valgte å satse på film.

Når han får spørsmål om sine berømte besteforeldre, svarer han at det ikke er et tema han pleiere å ta opp. At han går i sin bestefars fotspor er ikke noe han tenker mye på.

- Det er ikke ofte jeg blir sammenlignet med min bestefar, og det er fordi jeg velger å ikke ta det opp selv. Mine besteforeldre har alltid bare vært mine besteforeldre. Ikke noe annet, sier regissøren. 

- Jeg representerer en helt ny generasjon, og gjør det jeg gjør. Så håper jeg at det holder, sier han.

- Viktigste valget i mitt liv - Jeg ble interessert i film for omtrent fire år siden. Før det hadde jeg aldri tenkt at dette var noe jeg skulle jobbe med.

Den unge regissøren forteller at han har vært innom mange ulike studier, og at han først oppdaget film av ren tilfeldighet.

- Jeg fant ut at dette faktisk er sinnssykt morsomt. Jeg satser hundre prosent på film, og har innsett at det er det viktigste valget jeg har tatt i mitt liv, sier han.

Han forteller at han ser frem til helgens filmfestival i Canada, og røper at han allerede er i gang med nye prosjekter.

- Nå holder jeg på med tre forskjellige kortfilmer. Et større prosjekt som er på lengde med «Fuglehjerter», og to mindre prosjekter som jeg jobber med i mellomtiden, sier han. 

Invitasjonen til filmfestivalen i Toronto er ikke den første anerkjennelsen han får fra utlandet.

I sommer ble han valgt ut til «Future Frames: Ten new filmmakers to follow» i Tsjekkia, også med «Fuglehjerter».

-  Det var utrolig morsomt, det tsjekkiske publikumet var en artig gjeng å vise film til. Det var mye latter og rare, gode spørsmål, sier Ullmann Tøndel, og legger til at han håper på den samme responsen i Toronto.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram