Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmanmelderne ler fryktelig lite

Lar seg heller begeistre av dokumentarer.

||| På listen over de 25 norske filmene som sammenlagt har fått høyest sum på terningkastene de siste 20 årene (se bunnen av saken), er det ni dokumentarfilmer og bare en komedie.

På listen over de ti filmene med dårligst sum, er det til gjengjeld fire komedier og ingen dokumentarer.

Usikre anmeldere
Professor i filmvitenskap ved NTNU, Bjørn Sørenssen, mener at så mange dokumentarer får gode terningkast avspeiler anmeldernes usikkerhet overfor sjangeren. Han understreker imidlertid at han er litt skeptisk til å rangere etter terningkast, da han mener at disse ofte fraviker fra hva det faktisk står i omtalen.

— Mange anmeldere har sett lite utenlandske dokumentarer. Dermed har de lite å sammenlikne med og lar seg lett begeistre av de norske. Det er lettere å være skråsikker i andre sjangre der de har sett mye utenlandsk film, sier han.

Professoren mener at det er samme logikk som gjør at komediene får dårligere terningkast.

— I tillegg hender det at norske anmeldere ser på norsk film som underlegen, noe som fører til utsagn som «den er god til å være norsk», mener Sørenssen.

MEST ROSTE KOMEDIE: «Buddy» er den eneste komedien som nådde opp på lista over de 25 norske filmene som har fått høyest sammenlagt terningkast.
MEST ROSTE KOMEDIE: «Buddy» er den eneste komedien som nådde opp på lista over de 25 norske filmene som har fått høyest sammenlagt terningkast. Vis mer

Gode dokumentarer
Sørenssen mener imidlertid at det har vært svært mange gode norske dokumentarer dette tusenåret. Han får støtte av førsteamanuensis Ove Solum ved Universitetet i Oslo.

— De siste 20 årene har norske dokumentarer holdt høy kvalitet og har hatt en enestående posisjon innenfor norsk film, sier han, og legger til at dokumentarene vurderes etter tematikk og seriøsitet.

Regissør Sigve Endresen har regissert dokumentarfilmen «Vektløs», som har fått høyest sammenlagt terningkast.

— Dette er kjempehyggelig, sier han.

Endresen mener det har vært høy kvalitet på dokumentarproduksjonen i Norge i denne perioden.

— Derfor er det synd at det nå er blitt vanskeligere å få finansiering til gode dokumentarer. Nå er fokuset snarere på spillefilmer, sier han.

Må kjempe hardere
Når det gjelder hvilke filmer som har fått topplassering på lista, så er ikke Ove Solum overrasket.

— Filmkritikernes terningkast belønner filmer som har seriøst innhold, har emosjonell appell og som er passe sofistikerte i formen, sier han.

Solum mener at det er vanskeligere for filmer i den populærkulturelle sjangeren å hevde seg blant kritikerne.

— Disse filmskaperne må kjempe hardere, fordi de blir ikke vurdert på sjangerens egne premisser. Dermed vurderes de som ikke seriøse og sofistikerte nok. Dette fører til at film, for eksempel innen komediesjangeren, ofte kommer dårlig ut, påpeker Solum.

image: Filmanmelderne ler fryktelig lite
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media