Filmarven er tilgjengelig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK FILM: I kronikken «Vår skjulte filmarv» lørdag 27. oktober påpeker professor Gunnar Iversen viktigheten av en levende filmhistorie for å kunne utvikle en mer vital filmkultur og derigjennom bedre nye filmer. Dette er en viktig sammenheng, som altfor sjelden belyses.

Iversen etterlyser videre en satsing på tilgjengeliggjøring av den norske filmhistorien. Han skriver: «Verken nye filmskapere som skal finne sin form og sin identitet, eller den interesserte allmennheten, kan skaffe seg gode kunnskaper om filmhistorien. Filmene er rett og slett ikke mulig for oss å se».

Det er gledelig å kunne fortelle både nye filmskapere og andre filminteresserte at en betydelig del av den norske filmhistorien nå faktisk er tilgjengelig, og har vært det i et års tid, gjennom Dagbladet.no sin filmtjeneste FilmOnline.no og på Filmarkivet.no. Vi tilbyr i samarbeid med Norsk filminstitutt og NorgesFilm AS over tusen nye og gamle filmer på internett. Både spillefilmer, dokumentarfilmer og kortfilmer. De kan ses når som helst på døgnet – uten ventetid.

Nesten seks hundre av titlene er norske, men det er også utenlandske kvalitetsfilmer. Her finnes alt fra Brudeferden i Hardanger (1926) til Brokeback Mountain (2006). Både Tancred Ibsen, Edith Carlmar og Arne Skouen er representert – i likhet med Victor Sjöström, Federico Fellini og Roy Andersson. Aldri før har filmhistorien vært mer tilgjengelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.