Filmatisk myldrebok

Den imponerende stop motion-animasjonen i «Bokstrollene» aktualiserer behovet for en fjernkontroll i kinosalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Et av animasjonsfilmens mest undervurderte aspekter er dens evne til å fungere som en bevegelig bildebok, hvor man bruker vel så mye tid på å studere kunstferdig utformede figurer og komposisjoner som man gjør på å følge handlingen. Og med unntak av de årvisse «Flåklypa»-visningene, er det lenge siden man har sett en film på norske kinoer som omfavner dette i like stor grad som «Bokstrollene».

Fiender iblant oss Filmen utspiller seg i Ostebro, en blanding av en gammel italiensk bystat og 1800-tallets London, som sett gjennom amerikanske øyne. Ostebroborgerne lever i evig frykt for de beryktede bokstrollene, som skjuler seg i et underjordisk nettverk av tunneller, og kommer fram om natta for å stjele søppel og skrap.

Den maktsyke svindleren Grafse bruker de ulykksalige små skapningene som en del av sin plan om å ta sin plass blant byens høye herrer, men møter motstand fra borgermesterens datter Winnie og Egg, en menneskegutt som er oppvokst blant bokstrollene. «Bokstrollene» forteller en historie om bruk av fordommer og stigmatisering av folkegrupper som ledd i et politisk spill, men først og fremst er det en klassisk barnefortelling om ikke å være redd for dem som er annerledes. Historien hever seg aldri over dette formelpregede nivået, og filmens virkelige kvaliteter er å finne i detaljene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer