Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmbønder

Dagbladets anmeldelse av filmen «Black Gold» stigmatiserer norske bønder, mener Kai Roger Hennum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se trailer for filmen her


SKYTESKIVE:
Inger Bentzerud begår en klassisk feil ved å bruke norske bønder som skyteskive i sitt behov for å rose filmen «Black Gold» som ble vist på filmfestivalen i Haugesund. Ved å skrive at «norske bønder burde tvangssendes på kino» bruker hun en yrkesgruppe for å tjene sin sak uten å underbygge en (dårlig skjult)uuttalt påstand om at norske bønder er delansvarlig for en urettferdig verdenshandel.

La det være helt klart: Norge har null - 0- toll på import fra de fattigste landene i verden!

NULL TOLL gjelder også Etiopia, som filmen omhandler. Dette er et tollregime norske bønder har velsignet og sågar forsøker å bistå ved å hjelpe bønder i slike land med å få til en produksjon for eksport til Norge; f.eks. soyaproduksjon i Mosambik.

DE FATTIGSTE landene er svært utsatt for konkurranse i så vel sitt eget hjemmemarked som i eksportmarkedet og trenger beskyttelse og særfordeler. Dette er holdninger Norge har støttet i WTO.

Norske bønder har innsett at Norge og de fattigste land i verden har felles interesser og samarbeider på flere områder.

De «stygge ulvene» i dette spillet er de store aktørene på eksportmarkedet, USA, Brasil, etc. som har verdens mest maskinelle produksjon og som verken Norge eller de fattige landene kan konkurrere med.

Inger Bentzeruds artikkel gir et spark til norske bønder som ikke er dokumentert eller berettiget, men som kun er egnet til å nøre oppunder stigmatisering av en yrkesgruppe.

FEIL OM NORSKE BØNDER: De «stygge ulvene» i dette spillet er de store aktørene på eksportmarkedet, USA, Brasil, etc. som har verdens mest maskinelle produksjon og som verken Norge eller de fattige landene kan konkurrere med, skriver Kai Roger Hennum.