Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmdebutantene gir konkurranse

Debutantene preger høstens norske filmer og gir kjente fjes som konkurranse.

Ingrid Bolsø Berdal (26) spiller i to av høstens filmer.

-   Å spille i film har alltid vært myteomspunnet. Da jeg gikk på teaterhøyskolen ble en filmrolle nesten sett på som uoppnåelig. På filmsettet kom jeg raskt ned på jorda igjen. Myten ble avløst av lange dager og mye svette. Men mye moro også, sier Ingrid Bolsø Berdal.

I høst debuterer hun på kinolerretet. Det er hun ikke alene om. Seks av ti norske spillefilmer i høst er regissert av debutanter. Og rekken av ferske filmskuespillere er lang.

Bolsø Berdal spiller i dramaet «Sønner» og skrekkfilmen «Fritt vilt » .

I skuespillerstaben til skrekkfilmregissør Roar Uthaug er hun den mest erfarne. Bolsø Berdal har gått teaterhøgskolen, er fast ansatt ved Det Norske Teatret og fikk i fjor Heddaprisen i kategorien «Årets debutant». Sammen med henne spiller Viktoria Winge, som er teaterhøgskolestudent, og tre gutter som bare har erfaring fra amatørteater.

Debutanthøst

Regissøren har gjort et bevisst valg.

-  Selv synes jeg det er spennende å se nye ansikter på lerretet. I et så lite land som Norge er det viktig at det ikke er de samme skuespillerne som går igjen i alle filmer. Men for meg var det viktigste å finne unge mennesker som passet til rollene. «Buddy-gjengen» er blitt for gamle for snowboardtur, sier Uthaug.

 FÅR KONKURANSE: Aksel Hennie.
FÅR KONKURANSE: Aksel Hennie. Vis mer

-  Er det mer krevende å jobbe med ferske skuespillere?

-  Egentlig ikke. Jeg tror jeg har oppdaget nye talenter som vi kommer til å se mer til i norsk film.

Uthaug debuterer som spillefilmregissør. Det gjør også «Sønner»-regissøren Erik Richter Strand.

-   Filmene er på hver sin ende av skalaen når det gjelder tema, men regissørene har mye felles. Både Erik og Roar vet hva de vil ha. De tør gå egne veier, reindyrker historiene og sjangrene, sier hun.

Filmkick

Etter påske er Bolsø Berdal tilbake på Det Norske Teatret. I vår spiller hun i «Bikubesong» og til høsten har hun en rolle i «Hair».

-   Teatersjefen forstår veldig godt at unge skuespillere er nysgjerrige på å gjøre film. Kicket jeg får når kameraet går er helt spesielt, men jeg gleder meg til å komme tilbake på teateret, sier hun.

DEBUTANTER: F.v Thomas Alf Larsen( 24), Ingrid Bolsø Berdal(26), Endre Midtstigen (19),Viktoria Vinge(25),Rolf Kristian Larsen (22).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling