Filmeksperter raser mot Amandajuryen

- Juryens valg er helt uforståelig.

IKKE ÅRETS BESTE: Filmeksperter reagerer sterkt på at fjorårets filmsuksess «Oslo, 31. august» ikke ble nominert til årets beste norske kinofilm. Her ser vi Anders Danielsen Lie i hovedrollen. Foto: Filmweb
IKKE ÅRETS BESTE: Filmeksperter reagerer sterkt på at fjorårets filmsuksess «Oslo, 31. august» ikke ble nominert til årets beste norske kinofilm. Her ser vi Anders Danielsen Lie i hovedrollen. Foto: FilmwebVis mer

(Dagbladet): I dag ble nominasjonene til årets Amandapris offentliggjort. Prisutdelingen markerer den offisielle åpningen av filmfestivalen i Haugesund fredag 17. august, og flere reagerer nå på nominasjonene.

Særlig kategorien Beste norske kinofilm vekker oppsikt, og det er flere som har lagt merke til at to av fjorårets største norske filmer ikke ble nominert.

- Uforklarlig Hverken Morten Tyldums «Hodejegerne» eller Joachim Triers «Oslo, 31. august» ble sett på som gode nok av juryen, og det til tross for at de begge har høstet internasjonal anerkjennelse og gode kritikker.

Filmekspertene reagerer på juryens avgjørelse.

- Det er helt uforklarlig at «Oslo, 31. august» ikke er nominert, sier filmanmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad.

- «Hodejegerne» ville også vært et bedre valg. Den er anerkjent internasjonalt og er verdt å berømme, fortsetter hun.

Ikke blant de beste Prisen i kategorien årets beste norske kinofilm er den gjeveste prisen en norsk filmskaper kan vinne her hjemme.

De fire filmene som ble nominert til Amandaprisen er «Babycall», «Få meg på, for faen», «Kompani Orheim» og «Pushwagner». Fire kjedelige valg, ifølge Hobbelstad.

- Jeg synes det er et traust valg og de representerer absolutt ikke årets beste norske filmer, sier hun.

Filmekspert Vegard Larsen, filmkritiker og programleder i «Filmbonanza» på NRK2, sier seg enig.

JURYFORMANN: Jan Eggum forsvarer juryens nominasjoner og mener de har gjort en god jobb. I dag var han med på å presentere årets program. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
JURYFORMANN: Jan Eggum forsvarer juryens nominasjoner og mener de har gjort en god jobb. I dag var han med på å presentere årets program. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Hva juryen har tenkt på her, er noe jeg virkelig ikke forstår. Grunnen til at juryen utelater både den mest kritikerroste og den mest sette norske filmen fra i fjor, er for meg helt uforståelig, sier han til Dagbladet.

«Oslo, 31. august» er blant filmene som har mottatt best kritikk fra en samlet presse i norsk filmhistorie.

- Jeg ville valgt den filmen fremfor alle de andre nominerte i kategorien, sier Larsen.

Bismak Inger Merete Hobbelstad er overrasket over at tenåringsfilmen «Få meg på, for faen» fikk en nominasjon, og stiller seg kritisk til at den ble det.

- Det kan virke som om Norge er opphengt i pubertetsfilmer, filmer som handler om å finne seg selv. Det finnes så mange av dem. «Få meg på, for faen» er en bagatell, og forsvarer ikke nominasjonen i det hele tatt, sier hun.
   
- Det er andre valg som hadde vært så veldig mye bedre.

Larsen er ikke nådig i sin kritikk til juryens avgjørelse.

- Uansett hvilken av de fire filmene i kategorien som vinner, vil de sitte der med en bismak i munnen fordi de ikke har konkurrert mot de aller beste, sier han.

Objektiv Årets juryformann, Jan Eggum, synes det er snodig at akkurat denne kategorien skal få så mye oppmerksomhet.

- Det er like stort å vinne i de andre kategoriene, og både «Oslo, 31. august» og «Hodejegerne» er nominert i andre kategorier, sier han til Dagbladet.

Begge filmene blant annet nominasjoner i kategoriene beste regi og beste mannlige skuespiller. Jan Eggum vil ikke gå inn på juryens begrunnelser til hvorfor filmene ikke ble sett på som årets beste.

MEST SETT: «Hodejegerne» vinner ikke årets beste film, men Aksel Hennie kan stikke av med prisen for beste mannlige hovedrolle. Foto: Filmweb
MEST SETT: «Hodejegerne» vinner ikke årets beste film, men Aksel Hennie kan stikke av med prisen for beste mannlige hovedrolle. Foto: Filmweb Vis mer

- Jeg er bare en formann, en ikke-faglig person. De andre i juryen er i bransjen og kan mye mer om det enn det jeg kan. Vi har hatt våre diskusjoner om alle filmene, og det er dette vi har blitt enige om. Vi har klart å ta en objektiv avgjørelse, sier han.

Eggum forklarer at det juryen er aller mest opptatt av, er at det finnes så få barnefilmer og få kvinnelige hovedroller i den norske filmbransjen.

- Vi mener det er et mye viktigere tema enn denne diskusjonen, avslutter han.