Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmen alle vet alt om

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...men ingen ennå har sett: Alle kinointeresserte vet at det i dag kommer en ny norsk film på kino, hva den handler om og hvem som har laget den. Hvorfor har «Detektor» fått en oppmerksomhet som knapt blir James Bond til del? Tilfeldig? Niks.

Filmens produsent Edvard Dreyer og markedsfører Stine Helgeland har forstått hva som skal til. Og de har vært villige til å gjøre det.

  • De har skamløst pushet sine unge og kule filmfjes på aviser, radioer, tidsskrifter og TV-kanaler som er på evig jakt etter intervjuobjekter som kan snakke til den generasjonen de aller helst vil ha som lesere, lyttere og seere.

Manuset til filmen er skrevet av Erlend Loe, Norges mest populære forfatter i yngre lesergrupper. Den er regissert av Pål Jackman, front- og bakmann i det kritikerroste bandet Wunderkammer - med en uangripelig kredibilitet i yngre lyttergrupper. En av de største rollene bekles av Harald Eia, Norges mest populære TV-stjerne i yngre seergrupper. Hovedrollen har Mads Ousdal, det heteste unge teaternavnet akkurat nå - en magnet på et ungt kinopublikum.

  • Noen vil kanskje si at det er umulig å tape med et slikt stjernelag. Men det er mulig: Ousdal spilte også hovedrollen i spillefilmen «Bryllupet», som kom i april til gode kritikker. Ved sin side hadde han den meget fotogene Susan Badrkhan.

Men i motsetning til «Detektor», ble «Bryllupet» knapt nok markedsført. Verken før eller etter premieren. Muligens like mye av mangel på penger som på PR-talent, men fort glemt ble den, dessverre.

  • Det Dreyer og Helgeland har klart, er å kaste sitt unge filmagn til media, i stadig nye innpakninger gjennom det siste året. Og media har bitt på, noe 38 store og små omtaler i Dagbladet tyder på.

Slik har de holdt «Detektor» varm, som det heter, helt fram til det i kveld koker over med en kjendispremiere uten like. I tillegg til dem som har laget filmen, kommer Fredrik Skavlan, Thomas Giertsen, Morten Abel, Lars Lillo Stenberg, Ellen Horn - ja, til og med statsminister Jens Stoltenberg - for å kaste glans over begivenheten.

  • Så er det også slutt, kanskje? Nei da, med Bertine Zetlitz' single «Adore Me», kjenningsmelodien til «Detektor», surrende på radioen skal et ungt publikum fortsatt minnes på at filmen lever.

Og hvorfor så ungt, alt sammen? Fordi det unge kinopublikum, aldersgruppen 16- 24 år, går på kino ti ganger i året. Gjennomsnittet i befolkningen er tre og en halv gang. Den filmen som ikke trekker ungt, trekker tungt.