Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmen alle vil ha

BERLIN (Dagbladet): Søren Kragh-Jacobsen står for den tredje av de danske Dogme-filmene. Etter suksessene «Festen» og «Idiotene» står internasjonale oppkjøpere i kø for å sikre seg rettighetene til «Mifunes siste sang».

Franske, amerikanske og britiske distributører overbyr hverandre for å få kjøpt filmen til sine respektive land.

Interessen ser ut til å overgå selv de to foregående Dogme-prosjektene, Thomas Vinterbergs «Festen» og Lars von Triers «Idiotene».
- Å bli tatt inn i brorskapet av Thomas og Lars tente en gnist i meg igjen, sier Kragh-Jacobsen, i Norge kanskje mest kjent for «Øya i fuglegaten», også den vist i hovedkonkurransen i Berlin for få år siden.

- Før «Mifune» hadde jeg åtte filmer bak meg, og jeg følte jeg mistet spontaniteten. Dogme-reglene er for meg hva Unplugged-konseptet kan ha vært for Eric Clapton - befriende. Du tvinges til å tenke i nye baner.

Forviklinger på landet

«Mifune» er på flere måter en lettere film enn for eksempel «Festen». Den er en komedie om Kresten (Anders W. Berthelsen) som drar tilbake til barndomsgården og sin mentalt tilbakestående bror Rud (Jesper Asholt). Han hyrer en husholderske (Iben Hjejle), som viser seg å være en luksusprostituert med mengder av problemer i bagasjen. Men det ville ikke vært en Dogme-film om ikke også «Mifune» inneholdt forstyrrende elementer.

Det betyr at filmen er laget i tråd med reglene; håndholdt kamera, naturlige omgivelser, ikke kunstig lys og effekter og med naturlig lyd, for å nevne noen.

Bejublet og kritisert

- Jeg jobbet med å finne et eget uttrykk . Dynamikken ligger i spillet, i forholdet mellom skuespillerne. Vi må vise at Dogme er et mangefarget konsept, sier Kragh-Jakobsen.

- Troen på det enkle er tilbake i dansk film, mener regissøren.

For øvrig fortsetter diskusjonen om Dogme. Ikke alle tar opphavsmennenes besvergelser om ny «renhet» og «friskhet» for god fisk:

- Det er først og fremst et skrik om oppmerksomhet, mener kritikerne, når Dogme-ligaen snakker om å gjenopplive filmen «på bekostning av all god smak».

BLIR KJØPT: Søren Kragh-Jacobsen stiller med «Mifunes sang», den tredje av de danske Dogme-filmene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media