Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmen der stjernene er statister

For det er Anders (10) og Helene (11) som har hovedrollene i "Radiopiratene".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal ikke si at vi blir kjærester, akkurat. Men jeg er vel litt forelska, røper Helene Gystad, og snakker om rollefiguren sin i den norske filmen «Radiopiratene», som nå nærmer seg ferdig innspilt i Sørkedalen utenfor Oslo.

Helene spiller rollefiguren Sisseline Gullego, som blir venner med hovedpersonen Karl Jonathan Grannemann, spilt av Anders Hermann Clausen.

Og i slutten av filmen, når Sisseline og Karl Jonathan skal klemme hverandre, så blir klemmen til en lang kos.

- Vi er bare super-veldig-bestevenner, mener Anders. Alias Karl Jonathan.

- Du vil elske klemming!

- Bare vent. Om tre-fire år er du ikke flau for sånne ting. Da kommer du til å elske klemming, erter Henrik Mestad. Han er voksen, en av filmens store stjerner, og har rollen som den fryktinngytende Konrad. En avdanka, men råsterk motorsykkel-slemming som digger death metal-musikk og bor i en campingvogn. Konrad kommer overraskende over venneparet idet disse uforvarende oppdager en gammel piratradiostasjon, som er skjult på et nedlagt industriområdet.

Mestad forteller:

- Det var Konrad, altså jeg, som for mange år siden drev piratradioen. Men da jeg ble forlatt av min store kjærlighet for ti år siden, meldte jeg meg ut av samfunnet, orket ikke lenger å holde på med musikk og radio. På radiostasjonen finner de to ungene en låt jeg spilte inn, en slags heavy metal-ballade, som plutselig ljomer utover hele småbyen.

 PÅ TUR MED BAD GUY:  Arne Hermann Claussen (11) og Helene Gystad (11) på tur med skumle Henrik Mestad i den nye norske filmen "Radiopiratene". Foto: Nina Hansen.
PÅ TUR MED BAD GUY: Arne Hermann Claussen (11) og Helene Gystad (11) på tur med skumle Henrik Mestad i den nye norske filmen "Radiopiratene". Foto: Nina Hansen. Vis mer

Bandet Mohammed

Det er heavyrockerne i bandet Mohammed som har levert låta, samt andre låter som dukker opp i «Radiopiratene». I filmen spiller bandmedlemmene de gamle kompisene til Konrad. Mohammed har fått minst én ekstra fan underveis i innspillinga:

- Tygg i ræ\' no\' tæip, detta æ\'kke flæip! gauler 10 år gamle Anders for Dagbladet.no - dette er en tekstlinje i en av filmlåtene fra Mohammed. Også Anders, som er en liten rapper på fritida, opptrer som sanger i «Radiopiratene».

Bygda fra helvete Ut fra det vi hittil har fortalt, er det kanskje ikke så lett å få øye på handlingen i filmen. Vi skal derfor gjøre en kort oppsummering:

Karl Jonathan (Anders) og faren hans, Pappa Grannemann (Fridtjov Såheim), flytter tilbake til farens hjembygd. Mamma Grannemann (Ane Dahl Torp) blir igjen i småbyen - foreldrene tar pause i forholdet, for mamma vil heller satse på boksestudioet hun har bygd opp.

Far og sønn oppdager snart at bygda er blitt til et mekka for alle mulige sikkerhetstiltak for befolkningen.

- Alle barn må gå med hjelm utendørs. Det er polstringer overalt. Og ingen får lov til å oppholde seg utendørs etter at det er blitt mørkt, forteller 10 år gamle Anders. Han legger til:

- Det er Jansen som bestemmer i bygda. Og han har bestemt alle disse tingene. Det er fordi han ikke vil at noen skal oppdage hemmeligheten hans. Og fordi han vil ha pappa og meg ut av huset vårt.

Henrik Mestad skyter inn:

- Han har virkelig omgjort samfunnet til den perfekte bygda fra helvete.

Bad guy blir good guy

Etter mange viderverdigheter ordner det seg for de fleste. For Mamma og Pappa Grannemann. For Konrad og en ny kvinne som dukker opp i hans liv. For Karl Jonathan og Sisseline.

Og vi røper kanskje ikke for mye, hvis vi sier at den fryktinngytende Konrad - med en stemme som er det groveste på denne siden av Nick Nolte - i filmens løp går fra å være skikkelig bad guy til å bli en good guy.

Og at Jansen (Gard B. Eidsvold) og hans hemmelighet blir avslørt i filmens avslutningssekvens som Dagbladet.no overvar i går, er kanskje heller ingen hemmelighet.

- Makta er korrupt

Hva er «Radiopiratene» slags film? Manusforfatter Gunnar Germundsson forklarer:

- Det er en burlesk, skeiv, politisk actionkomedie. Jansen, den sterke mannen, har skapt et trygghets- og sikkerhetshysteri som er frihetsberøvende. Sånn sett er det en klassisk film om makt og undertrykkelse. Makta er korrupt, og barna stikker hull på det. Samtidig har vi skapt et fantastisk univers ut av denne landsbygda. Det er jo ikke et realistisk samfunn.

- Er dette en barnefilm?

- Vi kaller ikke «Radiopiratene» for en barnefilm, men den er vel kanskje mest det. En film uten aldersgrense.

- Filmen kan, om ikke i form så i innhold, minne om en spesiell kinofilm fra begynnelsen av 80-tallet, «Piratene»?

- Det er riktig, i den forstand at begge filmer handler om barn og ungdom som bruker en pirat-radiostasjon til å gjøre et slags opprør. Men «Piratene» foregikk i et realistisk univers. Vår film, «Radiopiratene», foregår i et fantastisk univers. «Piratene» var en svært politisk film. «Radiopiratene» handler også om politikk, men på en mindre tydelig måte, konkluderer Gunnar Germundsson.

«Radiopiratene» regisseres av debutanten Stig Svendsen, og produseres av Spillefilmkompaniet 4 1/2. Filmen får kinopremiere neste høst.

Les intervjuet med filmens store stjerner - Ane Dahl Torp, Henrik Mestad og Fridtjov Såheim - i papirutgaven av Dagbladet.

STJERNESTATISTER: Bad guy Henrik Mestad (t.v.), Pappa Grannemann Fridtjov Såheim og Mamma Grannemann Ane Dahl Torp i den nye norske filmen "Radiopiratene" der de helt un ge skuespilelrne står i fremste rekke.