Filmen du ikke får se

HAUGESUND (Dagbladet.no): Gillian Anderson har lagt fra seg mobiltelefon og FBI-drakt. Hun får glitrende kritikker ikledd mote fra 1905 i «The House of Mirth». Men denne filmen får du neppe se.

«The House of Mirth» er regissert av den kompromissløse britiske regissøren Terence Davis («Distant Voices, Still Lives»). Filmen er basert på en roman av Edith Warthon. Hun er mest kjent i Norge for «Uskyldighetens Tid», som også er filmet av Martin Scorsese med Daniel Day-Lewis og Michelle Pfeiffer i hovedrollen.

«The House of Mirth» handler om Lily Barth, spilt av «X-Files» Gillian Andersen. Lily spiller overklassekvinnen som finner ut at det er på tide å gifte seg - slik hun er oppdratt til å tenke. Hun blir beskyldt for å ha en affære med en gift mann og blir dermed kastet ut av det gode selskap.

Terence Davis er en av Englands uavhengige filmskapere. Han er ikke kjent for å lage filmer som er lett tilgjengelig. Selv om «The House of Mirth» er av det mer 'kommersielle' slaget, regnes den som for smal til for almen kinosal. Filmen ble for eksempel ikke tatt med i Cannes-konkurransen. I følge den britiske filmkritikeren Derek Malcolm er det en eneste stor skandale.

Nå er filmen vist ved en rekke festivaler, også i Haugesund. Et samlet internasjonalt kritikerlag roser filmen opp i skyene for sin kompromissløse holdning til sin egen historie. «The House of Mirth» er et solid stykke filmfortelling med streng regi. Særlig kommer Gillian Anderson svært godt ut av kritikken med sitt fantastiske spill.

Det kan derimot virke som om filmen er dømt til å bli en festivalfilm. Det amerikanske produksjonsselskapet Showtime sender filmen rett på Kabel-TV i USA. Ingen norske distribusjonsselskaper har ennå satt filmen på innkjøpslista.

Ekstern lenke:

Filmens hjemmeside.

KLASSISK:Gillian Anderson som Lily Bart.
IKKE AKKURAT X-FILES:Lily og Lawrence Selden(Eric Stoltz fra Chicago Hope).