Filmen hennes er vist i Stortinget og for medlemmer i regjeringen

Nå opplever Margreth Olin å bli tatt på alvor om asylpolitikk.

- MIN PLIKT: Regissør Margreth Olin mener dokumentaren «De andre» er den viktigste filmen hun har laget. Den reiser spørsmål rundt Norges asylpolitikk. Nå kan hun stikke av med Folkets Amanda. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MIN PLIKT: Regissør Margreth Olin mener dokumentaren «De andre» er den viktigste filmen hun har laget. Den reiser spørsmål rundt Norges asylpolitikk. Nå kan hun stikke av med Folkets Amanda. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I 2001 møtte den prisbelønte regissøren Margreth Olin guttene som skulle påvirke det hun mener er den viktigste filmen hun noensinne har laget. Dokumentaren «De andre» er nominert til Folkets Amanda, og Olin kan stikke av med prisen for andre gang. 

- Jeg måtte gjøre denne dokumentaren, selv om det var vanskelig. Det er avgjørende å vise frem de menneskelige omkostningene av politikk. Når regjeringen velger innstrammingstiltak som rammer en utsatt gruppe, som enslige mindreårige asylsøkere er, må man synligjøre disse konsekvensene. Det er min plikt, sier Margreth Olin til Dagbladet. 

I 2010 vant hun Folkets Amanda for spillefilmen «Engelen». Siden hun slapp dokumentaren «De andre» i slutten av fjoråret, har det ikke stått stille rundt den norske regissøren. Dokumentaren har blitt vist i Stortinget, for medlemmer i regjeringen, statssekretærer, politiske rådgivere, UDI og UNE. I tillegg har den blitt vist på en rekke festivaler i utlandet. 

- Jeg opplever at filmen har blitt tatt på alvor av politisk ledelse. Det er mange som har sett den på kino, nå finnes den også på DVD og skal vises på NRK i løpet av høsten, sier hun.  

Håper på stemmer Nå håper Olin at dem som har sett filmen, og har latt seg berøre, vil stemme filmen frem i kåringen av Folkets Amanda. 

- Filmen reiser debatter som kanskje ikke ellers ville blitt reist. Jeg har blitt invitert til visninger og debatter i hele Norge og nå benytter også FN seg av filmen. Ved å stemme på «De andre» får den leve videre i offentligheten. Det gjør at vi holder guttenes skjebne og spørsmålene om ivaretagelse i live.  

I dokumentaren valgte Olin å sette et kritisk søkelys på Norges asylpolitikk. Hun har gått tett innpå unge asylsøkere mellom 15 og 18 år som har reist fra hjemlandet sitt og kommet til Norge alene, uten foreldre eller nære omsorgspersoner. De hun har fulgt har tidsbegrenset oppholdstillatelse, og skal returneres til hjemlandet når de fyller 18 år.

- Jeg skjønte med en gang at jeg ville inkludere guttene i det jeg holdt på med. Det er svært vanskelig å lage en film om situasjonen disse menneskene var i. De hadde lidd store tap, reist over kontinentene alene og flere har ekstreme erfaringer. Det er snakk om unge mennesker med krigstraumer. 

- Er noen mindre verdt? I 2009 innførte Stortinget flere tiltak for å begrense innvandringen, og et av tiltakene var å gi enslige asylsøkende barn midlertidige oppholdstillatelser. De skal returneres til opprinnelseslandet når de fyller 18 år. I Norge har barnevernet omsorgsansvaret for barn uten nære omsorgspersoner. Dette gjelder ikke for enslige asylsøkende barn mellom 15 og 18 år.
Olin legger ikke skjul på at temaet og debatten rundt innvandringspolitikk ligger hennes hjerte nær.

- Man må stille seg spørsmålet «behandler vi noen i samfunnet som om de er mindre verdt enn andre?». Når der kommer til enslige mindreårige asylsøkere, er veldig mange av dem svært utsatte. De trenger nær oppfølgning, og omsorg, både fysisk og pysisk, forklarer Olin.
Hun har fortsatt kontakt med guttene som ble portrettert i dokumentaren. 

- Goli fra Kurdistan har vært fengslet i Aten i ett år nå, under ganske ekstreme forhold. Brødrene Hassan og Husein, fra Afghanistan bor sammen i Sandnes. Husein har fått permanent opphold i Norge, men er fortsatt lam. Hassan har sendt inn en ny søknad, så vi håper at også han får permanent opphold, forteller hun. 

For å stemme på din favoritt, kan du enten sende en tekstmelding med kodeord AMANDA og nummeret på din kandidat (eks AMANDA 1) til 2400, eller bruke avstemningsboksen på Dagbladets hjemmesider.

Filmene er da nummerert med disse tallene:

1. Kon-Tiki
2. Victoria
3. Tina & Bettina
4. Til Ungdommen
5. De andre