Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Film om Roald Amundsen:

Filmen om Amundsen skaper debatt før den er ferdig: - De kan bortforklare så mye de vil

Skuespillere reagerer på aldersforskjell i filmbransjen. Mens skuespilleren som spiller Roald Amundsens bror blir 38 i år, er skuespilleren som spiller kona hans 17.

REAGERER PÅ ALDERSFORSKJELL: Skuespillere mener det skjer ofte at filmselskap caster kvinnelige skuespillere som er yngre enn de trenger å være. FOTO: AP / NTB Scanpix
REAGERER PÅ ALDERSFORSKJELL: Skuespillere mener det skjer ofte at filmselskap caster kvinnelige skuespillere som er yngre enn de trenger å være. FOTO: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske spillefilmen «Amundsen», som nå er under innspilling, forteller historien om polfareren Roald Amundsen og kappløpet om å først nå Sydpolen. Men allerede før den er ferdig har den skap debatt, på grunn av den store aldersforskjellen mellom to av skuespillerne.

Christian Rubeck, som spiller Roald Amundsens bror Leon, blir 38 år i år, mens Ruby Dagnall, som spiller Leons kone Aline, er 17 år. I virkeligheten var det 11 år mellom Leon og Aline, mens det mellom skuespillerne som er valgt ut til rollene er 21 års aldersforskjell.

PROBLEMATISK: Maria Bock, skuespiller og nestleder i Tromsø Internasjonale filmfestival. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
PROBLEMATISK: Maria Bock, skuespiller og nestleder i Tromsø Internasjonale filmfestival. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Maria Bock, skuespiller og nestleder i Tromsø Internasjonale filmfestival, er blant dem som har reagert. Hun mener vi nok en gang ser casting av kvinnelige skuespillere, der de er mye yngre enn de trenger å være.

Det var Dagsavisen som først omtalte saken.

- Dette er fantastisk dyktige skuespillere, som dessverre må bli brukt som eksempel i en prinsipiell diskusjon om problematiske strukturer i filmbransjen. De som har tatt disse valgene bør forklare hvorfor de har valgt som de har gjort, sier Bock, og legger til at det hadde vært interessant å høre produksjonens begrunnelse for valget.

- Får færre jobber

Hun mener dette kan være en form for aldersdiskriminering.

- Jeg mener det er veldig sjelden man ser kvinner eldes på film. Mens man ser menn eldes, er det om å gjøre å være evig ung for kvinner, sier hun.

- Dette handler om å se på kvinner som personer som eldes, og som likevel har verdi, legger hun til.

Bock mener at når produksjonsselskaper så ofte plukker ut yngre kvinner til roller, fører det til at kvinnelige skuespillere får færre jobber når de blir eldre.

- Det er vanskelig å være kvinnelig skuespiller gjennom et helt livsløp når det er yngre skuespillere som spiller roller tiltenkt deres alder. Film og tv har også enorm makt. Kunsten skal speile virkeligheten, men også hjelpe samfunnet videre. Hvis man ofte bruker skuespillere som er yngre enn den alderen de skal spille, ser ikke publikum sitt eget liv. Kvinner og menn fortjener å få speilet samfunnet slik det faktisk er, sier Bock.

- Ta seg sammen!

Også skuespiller Anne Marie Ottersen reagerer.

- Nå må de slutte med denne kvinnediskrimineringen sin. Dette er en trend, og det skjer ikke bare i Norge. Nå må vi begynne å ta oss sammen, sier Ottersen.

PÅFALLENDE: Anne Marie Ottersen mener filmbransjen må ta seg sammen. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
PÅFALLENDE: Anne Marie Ottersen mener filmbransjen må ta seg sammen. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun legger til at hun ikke synes filmbransjen er flink.

- De kan bortforklare det så mye de vil, men det er påfallende at en 17 år gammel dame skal spille rollen. Det er ikke tvil om at hun er god, men det handler om måten man ser på kvinner og menn i filmbransjen, sier Ottersen.

- Speiler ikke virkeligheten

Skuespiller Ine Wilmann, kjent fra blant annet TV 2-serien «Det tredje øyet», reagerer også på casting av mannlige og kvinnelige skuespillere, hvor aldersforskjellen er stor. Hun mener det er på tide med endring.

REAGERER: Ine Wilmann sier hun håper de som sitter på penger og makt tenker lenger. FOTO: NTB Scanpix
REAGERER: Ine Wilmann sier hun håper de som sitter på penger og makt tenker lenger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hvor ofte det skjer i Norge at kvinnelige skuespillere som castes er yngre enn rollene de skal spille, og jeg kjenner ikke detaljene om Amundsen-filmen. Men vi ser så ofte voksne menn og unge kvinner som spiller mot hverandre, fordi vi også ser mye internasjonal film. Dette er en veldig sterk tendens i Hollywood, sier hun.

Hun mener det er viktig at man forhindrer at dette blir vanlig i Norge.

- Det speiler ikke virkeligheten. I hvert fall ikke den virkeligheten jeg kjenner. At kvinner ikke er attraktive og verdifulle over en viss alder, er et utdatert menneskesyn. Jeg håper at de som sitter på penger og makt tenker lenger, sier Wilmann.

Hun legger til at hun nylig fikk tilbud om prøvefilming for en rolle som søsteren til skuespiller Mads Ousdal.

- Jeg er 33 år og han er 48. Ut fra det jeg forsto var det ikke et poeng i historien at hun skulle være mye yngre enn han. Etter at jeg fikk spørsmålet, husker jeg at jeg tenkte at «Er ikke det litt rart»?, sier hun.

Vil ikke gå inn i debatten

Knut Alfsen, leder av Norsk Skuespillerforbund, sier at forbundet ikke vil gå inn en debatt om castingen av kvinnelige skuespillere.

- Det å caste er en kunstnerisk vurdering, som vi ikke blander oss opp i, sier Alfsen.

Han er likevel enig med Maria Bock i at det er vanskelig for kvinnelige skuespillere å jobbe som skuespiller gjennom et helt livsløp. Alfsen mener det er en strukturell utfordring at historiene som fortelles på film, TV og teater ofte handler om yngre kvinner.

- Både i film og teater er det en utfordring at kvinnerollene jevnt over er unge, og at unge kvinner er overrepresentert. De historiene som fortelles handler om hele aldersspennet når det gjelder menn, men når det gjelder kvinner er de unge overrepresentert. Derfor er det færre roller for kvinnelige skuespillere når de nærmer seg 40 år, sier Alfsen.

Dagbladet har vært i kontakt med produksjonsselskapet Motion Blur, som står bak «Amundsen», som har henvist videre til produsent Espen Horn. Horn har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!