OSCARFAVORITT: «Detainment» er en av favorittene til Oscar-nominasjon. Kortfilmen tar for seg drapet på to år gamle James Bulger som rystet hele verden i 1993. Vis mer

James Bulger-drapet

Filmen om drapet på James (2) trekkes ikke fra Oscar

Foreldrene raser, men akademiet trekker ikke nominasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kortfilmen «Detainment» handler om det brutale drapet på den to år gamle James Bulger i februar 1993 utført av to gutter på ti år.

Filmen tar for seg opptakene av avhørene av de to gjerningsmennene. Nå er den nominert til å vinne en prestisjetung Oscar-pris for beste kortfilm. Det liker foreldrene svært dårlig.

Drept av to tiåringer

Det er nå 26 år siden ble James Bulger bortført fra et kjøpesenter, torturert og slått i hjel med en murstein og en jernstang. Det viste seg raskt at gjerningsmennene var to smågutter, Robert Thompson og Jon Venables.

Saken rystet en hel verden.

Det var 12. februar 1993 da Bulgers mor, Denise Fergus, var på en handlerunde på New Strand Shopping Centre i Liverpool. I et lite sekund mens de var i slakterbutikken, slapp hun hånda til guttungen. Det var siste gangen hun så sin sønn i live.

Beklager, men bøyer ikke av

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, kalt Oscar-akademiet, føler med familien, som ber de ansvarlige om å trekke den fra konkurransen om en Oscar, men akademiet bøyer ikke av.

Akademiet viser til grunnleggende prinsipper for nominering, og at Akademiet ikke har noen innflytelse på stemmeprosessen.

- Akademiet uttrykker sine inderligste kondolanser til fru Fergus og hennes familie. Vi er dypt berørt og triste over det tapet dere har opplevd, og vi tar deres bekymringer på alvor, heter det i en uttalelse, ifølge Sky News.

Ble aldri kontaktet

Denise Fergus hevder at verken hun eller Bulgers far er blitt kontaktet i forbindelse med at filmen ble laget. Dette var også faren klar på da det først ble kjent at kortfilmene var blant dem som kunne bli Oscar-nominert.

De er ikke nådige i sin kritikk av mannen bak kortfilmen.

- Det minste filmskaper Vincent Lambe kunne gjort, var å kontakte oss for å fortelle hva han planla. Det er tragisk om filmen vinner en Oscar, med tanke på hvor lite respekt han har vist familien, uttalte familien på Twitter tidligere denne uka.

Filmskaper Vincent Lambe selv forsvarte arbeidet sitt, og beklaget at han ikke kontaktet foreldrene før han laget filmen.

Fikk ny identitet

Det hører med til historien at Robert Thompson og Jon Venables ble dømt til minimum åtte års fengsel for drapet på vesle James Bulger. I 2001 ble de sluppet ut grunnet god oppførsel, 18 år gamle.

De fikk utstedt en ny identitet for å hindre at de ble utsatt for hevnaksjoner.

I et intervju med The Guardian i 2017, var Fergus tydelig på at hun aldri vil til å tilgi sønnens drapsmenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer