«Into the Wild»

Filmen skapte livsfarlig turistmål

Kvinne (24) døde på vei til «magisk buss» i Alaskas villmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har snakket med folk som sier at de følte bussen var et hellig sted. De følte det som om den hadde en spesiell slags magisk aura ved seg.

Det sier den Yukon-baserte skribenten Eva Holland til Washington Post, i et forsøk på å beskrive tiltrekningskraften til Fairbanks City Transit Bus 142 - populært kalt «den magiske bussen».

Det grønne og hvite kjøretøyet står midt i Alaskas ødemark, og ble kjent gjennom Jon Krakauers dokumentarbok «Into the Wild» (1996), som omhandler Christopher McCandless' ferd ut i villmarka.

Bussen oppnådde ytterligere kultstatus elleve år seinere gjennom filmen med samme navn, der skuespiller Emile Hirsch portretterte McCandless, som døde i bussen i 1992.

Ble dratt under vann

Bussen har blitt et populært mål for ekstra eventyrlystne turister, som tar den såkalte «Stampede Trail», direkte oversatt til «panikkruta», for å komme fram.

Det endte nylig tragisk da det nygifte hviterussiske paret Veranika Nikanava (24) og Piotr Markielau (24) la ut på «Stampede»-stien. I forsøk på å krysse elva Teklanika torsdag forrige uke, ble Nikanava dratt under av vannmassene, skriver CNN.

Da Markielau dro kona opp av vannet flere titalls meter lenger ned i elveløpet, var hun død.

Ifølge Washington Post hadde paret tilbrakt to netter i bussen, og var på vei tilbake til sivilisasjonen da ulykken inntraff. Alaska-avisa Anchorage Daily News skriver at vannet nådde dem til midjen da de krysset elva. Nikanava holdt seg fast i et tau som krysser elveløpet, men skal ha mistet fotfestet og taugrepet.

Vannstanden skal ha vært ekstra høy grunnet nylig nedbør.

Ektemannen etterlot 24-åringens døde kropp ved elva, og gikk i fire timer før han møtte andre mennesker og dermed fikk kontaktet myndighetene i Denali-området.

Nikanava er den andre personen som har omkommet under en ferd til «Into the Wild»-bussen. I 2010 druknet en 29 år gammel kvinne fra Sveits i forsøk på å krysse Teklanika-elva, skriver CNN.

Døde i bussen

Chris McCandless døde i bussen i 1992, bare 24 år gammel. To år tidligere hadde han lagt ut på eventyr etter å ha avsluttet universitetsutdannelsen sin.

Han reiste gjennom USA, fra Sør-Dakota til Sør-California. Til slutt vandret han rundt i Alaska, der han døde, mest sannsynlig av sult, for 27 år siden.

Dagbladet har tidligere skrevet at liket hans ble funnet, delvis oppløst, av elgjegere fire måneder etter at han forsvant inn i villmarken ved McKinley-fjellet.

McCandless kom over bussen ved en tilfeldighet, og bodde der i om lag tre måneder før han bestemte seg for å dra tilbake til sivilisasjonen, skriver CNN. Men høy vannføring i nettopp Teklanika-elva gjorde det umulig for ham å krysse over.

McCandless returnerte til bussen, der han døde etter en måneds tid.

Må reddes ut

Hvert eneste år må turgåere bli reddet i forbindelse med turer på Stampede-stien, skriver Vice.

Fordi det ikke kreves tillatelse for å følge ruta, finnes det ikke offisiell statistikk på hvor mange som reddes årlig.

Informasjonsrådgiver Lynn Macaloon i Denali nasjonalpark sier imidlertid til Vice at både skogvoktere, det lokale brannvesenet og delstatspolitiet i Alaska hjelper til under «flere» årlige redningsaksjoner.

The Guardian skriver om flere slike tilfeller, deriblant en episode fra mai 2013, da tre tyske turgåere måtte bli reddet ut av villmarka.

De hadde lyktes i å krysse elva én gang, på vei til bussen, men da de skulle hjem igjen hadde vannstanden steget, og tyskerne hadde bare mat nok til tre dager.

Lokalbefolkningen reagerer

Uforberedte turgåere som drar på «pilegrimsferd» til McCandless' «magiske buss» vekker harme hos lokalbefolkninga.

Det kommer blant annet fram i en artikkel publisert i Anchorage Daily News, der journalist Sean Doogan skriver at han har pleid å tenke at to kanner bensin og en fyrstikk ville løse problemet.

I samme artikkel sier Jon Nierenberg, en lokal hundesledeentreprenør, at mange i lokalbefolkninga helst ser at bussen forsvinner. Ifølge Nierenberg har han sett folk legge ut på Stampede-ruta med lite annet enn «tro på at gud, eller Chris McCandless' ånd, vil hjelpe dem gjennom det».

I 2016 var mer enn 20 mennesker og et helikopter involvert i en redningsoperasjon, etter at turgåere brukte lengre tid enn ventet på turen tilbake fra bussen.

Alaska-mannen Erik Halfacre reagerte på at turgåerne ikke tok nødvendige grep for å forhindre at de utløste en kostbar redningsaksjon.

- De forlot med en urealistisk idé om når de kom til å være tilbake, sa Halfacre, som selv er profesjonell turguide, til Vice.

- Vi som Alaska-beboere må bruke våre skattekroner for å hente dem ut. For mange er det en irriterende ting å se på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer