Filmen som bygde Sogndal

Da Chevy Chase og co. skulle spille inn «Spioner som oss» på 80-tallet, falt valget på vesle Sogndal. Amerikanerne la igjen hele 30 millioner kroner i Sogndal under innspillingen. Nå vil Norsk Film markedsføre Norge som kulisse for utenlandske filmopptak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SELGER NORGE: Odd Ween og Eran Figved skal markedsføre mulige norske opptakssteder overfor internasjonale filmselskaper.

- Vi har fjell, fjorder og uberørt natur lett tilgjengelig - og mer snø enn de fleste andre land, sier Odd Ween og Erna Figved. Det finnes allerede en filmkommisjon i Bergen, men nå er målsettingen å dra hele den norske filmbransjen, reiselivsnæringen, kommunene og offentlige instanser med i et samarbeid. Det vil være viktig også for norske filmfolk at utenlandske opptak foregår i Norge.

En av fordelene med Norge som filmland er faktisk at vi har fleksible filmarbeidere og ikke så strenge regler for hvem som kan gjøre hva og hvordan, sier Ween.

Da deler av den amerikanske filmen «Spioner som oss» ble tatt opp i Sogndal tidlig på 80-tallet, var det fordi stedet kunne fungere som en imitasjon av den da så lukkede Sovjetunionen.

30 millioner til stedet

Ifølge lokale beregninger ble det lagt igjen om lag 30 millioner kroner. Bygda hadde god nytte av dem. Filmteamet brukte blant annet flyplassen, men siden den var for liten, sprengte de vekk fjell og planerte et området som vi siden kunne bruke til parkeringsplass, sier Kjell Kvåle, teknisk sjef i Sogndal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer