Filmen splitter kirken

Nonneprotest under dagens Da Vinci-innspilling.

(Dagbladet.no): Westminster Abbey lukker porten for Da Vinci-koden, men Lincoln-katedralen slipper inn filmteamet for 1,2 millioner kroner.

- Jeg bryr meg om hva Gud tenker, ikke hva filmfolkene tenker. Når jeg står foran Vårherre på dommedag - slik vi alle skal - kan jeg si at jeg gjorde mitt beste for å protestere, sier søster Mary Michael (61) til nyhetsbyrået PA.

Foreslår bønn

Tidlig i dag møtte hun utenfor katedralen i London for å gjøre protestritualene som varte hele dagen. Hun mener kirka har solgt seg til en blasfemisk film.

- De skal ikke ta imot penger for noe som ikke er en sann historie. Hvis de hadde bedt mer i stedet, ville pengene strømme inn, sier hun.

Tause filmere

Kirkeledelsen mener at boka om Da Vinci-koden er syltynn og kjettersk, men syns likevel filmfolkene må få slippe til.

- Historien har tydeligvis truffet noe hos leserne, og kirka bør åpne for debatt i stedet for å flykte, sier Lincoln-lederen, presten Alec Knight til nyhetsbyrået AP.

I Dan Brown-boka som har solgt over 25 millioner kopier på to år, blir det hevdet at Jesus fikk barn med Maria Magdalena. Den katolske kirka har ved en rekke anledninger rast mot påstandene, og de siste ukene har stadig flere kastet seg med i hylekoret. Regissør Ron Howard er for tida i London og filmer blant annet med hovedrolleinnhaveren Tom Hanks. Verken de eller filmselskapet Sony ønsker å kommentere bråket rundt filmen som skal slippes i mai.

Da Vinci-turisme

I 1000 år gamle Westminster Abbey foregår et av bokas klimaks, men der ble porten stengt med et høflig «upassende å filme her».

- Selv om boka er en bra page-turner, kan vi ikke støtte de kontroversielle og selvrådige historiske påstandene i boka - eller dens syn på kristendommen og det nye testamentet, heter det i en uttalelse fra kirka.

Winchester-katedralen i Sør-England og Rosslyn-kapellet i Skottland åpner dørene for Hanks og gjengen seinere i år. Rosslyn har opplevd en strøm av særlig amerikanere etter å ha fått en avgjørende rolle i romanplottet. Det vesle kapellet forventer 100 000 besøkende i år - en tredobling på to år.

- Dette er ikke noe vi ved Rosslyn bekymrer oss for. Kanskje kirka burde få tjukkere hud, sier kirkesjef Stuart Beattie.

FILMPARET: Ron Howard (venstre) er regissør og Tom Hanks (høyre) spiller hovedrollen.