«Griseindustriens hemmeligheter»

Filmen svinebønder frykter. Brukte skjult kamera i fem år

Dokumentar avdekker alvorlige eksempler på håndtering, kastrering og avliving av norsk gris, ifølge filmprodusent.

GRISENÆRINGEN: Dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» eksponerer dårlig behandling av norske griser. Foto: Piraya Film / NRK
GRISENÆRINGEN: Dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» eksponerer dårlig behandling av norske griser. Foto: Piraya Film / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukas NRK Brennpunkt-dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisehus i Norge, og er produsert av det prisbelønte filmselskapet Piraya Film i Stavanger. Dokumentaren handler om prosjektet til Norun Haugen, som har gått undercover i fem år i norsk kjøttindustri.

Hun har opprinnelig bakgrunn som barneskolelærer. Hennes utgangspunkt var å undersøke om det stemmer at Norge har verdens beste dyrevelferd. Ifølge filmprodusent Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film blir det angivelig avslørt en rekke lovbrudd.

- Det har lenge vært en fortelling i Norge om at vi har verdens beste dyrevelferd og at ting er under kontroll. Alt er bra, sies det. Deretter er dørene på mange måter lukket. Vi åpner nå dørene og viser innsiden, slik at man kan ta stilling til det vi har dokumentert, sier Tveit til Dagbladet.

- Seriøse problemer

Filmen eksponerer dårlig behandling av gris og grove regelbrudd, innrømmer Norsk Bondelag. Bondelaget informerer Dagbladet om at de har bistått fem av sine medlemmer i forbindelse med at enten de eller driften er filmet med skjult kamera. Lenger ned i saken forteller laget at de er bekymret for at filmen skal gå utover næringen i sin helhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.