Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Griseindustriens hemmeligheter»

Filmen svinebønder frykter. Brukte skjult kamera i fem år

Dokumentar avdekker alvorlige eksempler på håndtering, kastrering og avliving av norsk gris, ifølge filmprodusent.

GRISENÆRINGEN: Dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» eksponerer dårlig behandling av norske griser. Foto: Piraya Film / NRK
GRISENÆRINGEN: Dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» eksponerer dårlig behandling av norske griser. Foto: Piraya Film / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukas NRK Brennpunkt-dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisehus i Norge, og er produsert av det prisbelønte filmselskapet Piraya Film i Stavanger. Dokumentaren handler om prosjektet til Norun Haugen, som har gått undercover i fem år i norsk kjøttindustri.

Hun har opprinnelig bakgrunn som barneskolelærer. Hennes utgangspunkt var å undersøke om det stemmer at Norge har verdens beste dyrevelferd. Ifølge filmprodusent Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film blir det angivelig avslørt en rekke lovbrudd.

- Det har lenge vært en fortelling i Norge om at vi har verdens beste dyrevelferd og at ting er under kontroll. Alt er bra, sies det. Deretter er dørene på mange måter lukket. Vi åpner nå dørene og viser innsiden, slik at man kan ta stilling til det vi har dokumentert, sier Tveit til Dagbladet.

- Seriøse problemer

Filmen eksponerer dårlig behandling av gris og grove regelbrudd, innrømmer Norsk Bondelag. Bondelaget informerer Dagbladet om at de har bistått fem av sine medlemmer i forbindelse med at enten de eller driften er filmet med skjult kamera. Lenger ned i saken forteller laget at de er bekymret for at filmen skal gå utover næringen i sin helhet.

Tveit mener det er et forutsigbart utspill.

- Vi som kjenner materialet vet at vi har dokumentasjon på alvorlige problemer på alle steder hvor Norun Haugen har vært lenge nok til til å få et inntrykk av driften. Det skjer systematisk. Materialet viser at holdningen mot dyra spesielt problematisk. Særlig når det kommer til håndtering, kastrering og avliving avdekker vi en rekke alvorlige hendelser, hevder Tveit.

SKJULT KAMERA: Norun Haugen utstyrte seg med et kamera før hun oppsøkte næringen. Foto: Piraya Film / NRK
SKJULT KAMERA: Norun Haugen utstyrte seg med et kamera før hun oppsøkte næringen. Foto: Piraya Film / NRK Vis mer

Etisk regelverk

Piraya Film satte krav om etiske regler i forkant av samarbeidet med Norun Haugen, sier Tveit.

- Vi skulle vite hvor hun var til enhver tid. Hun skulle ikke bruke provokasjon. I scenene hvor hun er undercover skrudde hun på kameraet før hun gikk inn, og hun skrudde det ikke av før hun var ute. Slik unngår vi blindsoner. Alt materialet ble levert til oss uredigert og fortløpende. Hun har verken fått betalt eller vært med i utformingen av filmen.

Norun Haugen er ikke tilgjengelig for kommentar før etter visningen, får Dagbladet opplyst.

HILSER PÅ: Med kameraet på brystet fanger Haugen opp hvordan grisene behandles. Foto: Piraya Film / NRK
HILSER PÅ: Med kameraet på brystet fanger Haugen opp hvordan grisene behandles. Foto: Piraya Film / NRK Vis mer

- Ivaretatt bøndene

«Griseindustriens hemmeligheter» er systemkritikk og basert på et utvalg av Haugens prosjekt, sier Tveit. De har rettet søkelyset mot svineindustrien kontra hele kjøttbransjen.

- Skjult kamera er en kontroversiell metode som må brukes med varsomhet. Jeg har personlig snakket med svineprodusentene de siste månedene. Alle har sett sin medvirkning og alle har fått god tid til å respondere. I utformingen av filmen er det mange hensyn å ta, ikke minst i forhold til de som er filmet på denne måten.

- Det er også begrenset hvor mange ubehagelige scener vi kan ta med i en film som skal vises på NRK. Vår oppgave har vært å lage en sober og representativ film utfra det materialet vi har hatt, og vise seerne hvordan tilstanden er i de delene av norsk svineproduksjon hvor vi har dokumentasjon, sier Tveit.

Ifølge produsenten er de ikke ute etter dem som har begått lovbrudd. Bøndene er anonymisert.

- At enkeltpersoner gjør noe ulovlig er kun interessant for å forstå et større bilde. Vi har gått langt i å beskytte identiteten deres. Personer og identifiserende kjennetegn sladdes, stedene som besøkes er ikke navngitt og vi bruker ikke eksteriørbilder av lokalene.

GRUSOMME FUNN: Mattilsynet har intensivert kontrollen av slaktegris. Da de dro på varlsede kontroller i Rogaland gjorde de skrekkfunn. Video: Mattilsynet. Vis mer

Rogaland under lupen

Fylkesfordelingen av smågrisproduksjon viser at Rogaland og Nord-Trøndelag har flest svinekjøttprodusenter. I Rogaland alene lever 28 prosent av avlspurkene i hele Norge, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet.

Svinebøndene i Rogaland har vært under lupen til myndighetene de siste åra. I 2017 og 2018 gjennomførte Mattilsynet et tilsynsprosjekt på slaktegris i Rogaland, informerer de:

Av 134 slaktegrisbesetninger i Rogaland ble det ved mer enn halvparten av disse fattet hastevedtak, mest knyttet til håndtering av sjuke og hjelpetrengende dyr, skriver Svineportalen.

Ifølge fungerende administrerende direktør i Mattilsynet, Karina Kaupang, viser Brennpunkt-filmen klare lovbrudd.

- Man ser også holdninger til dyr som ikke er akseptable, og dessverre så ligner dette på forhold vi selv har avdekket på tilsyn. De siste par årene har Mattilsynet derfor hatt en tett dialog med næringen, og dette står fortsatt høyt på agendaen hos oss, sier hun til Dagbladet.

- Skulle vært bedre

Organisasjonssjef for Norsk Bondelag Rogaland, Olav Sande, forteller at «Griseindustriens Hemmelighet» er en snakkis i miljøet. En av bøndene i filmen holder til i hans distrikt.

- Vi er veldig spente på hva som vises. Filmen viser ikke et helhetlig bilde av norsk griseproduksjon. Den utføres etter gjeldende regler, hevder Sande.

Administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Bjørn-Ole Juul-Hansen, sier også at han er kjent med dokumentaren.

- Flere har sett en tidlig versjon. Jeg har hørt at det er en undercoverfilm gjort over en langtidsperiode og da vil man finne forhold som ikke er bra. Vi får se om denne filmen bringer noe til torgs som vi må ta tak i.

NY MAT: Norske griser har fått en ny type mat: fôr basert på flis. Video: Norges Skogeierforbund Vis mer

- Uakseptabelt

Generalsekretær i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård, ønsker ikke å prate med Dagbladet om «Griseindustriens hemmeligheter», men viser til organisasjonens kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen.

- I filmen trekkes det fram fem bønder som er medlemmer av bondelaget og har fått bistand av oss, sier hun.

- Filmen avslører ifølge dere dårlig behandling av dyr og grove regelverksbrudd. Hva gjør dere med det?

- Flere scener kommer overraskende på oss. De skjulte opptakene er avsluttet i 2016. Før det og i ettertid er det jobbet mye med dyrevelferd i næringen. Det er blant annet satt i gang et velferdsprogram. Dersom slakterier finner avvik i velferdsreglene kan det følges opp med økonomiske trekk i kilopris hos bonden.

- Hvorfor skjer dette hos deres medlemmer?

- Dette er uakseptable handlinger og vi kan ikke støtte bønder som har slike forhold. Det skal ikke skje, men dette gjelder ikke hele næringen.

- Er dere bekymret for denne filmen?

- Vi er bekymret for at det skal treffe hele næringen. De fleste jobber hardt for å sikre dyrevelferd, sier Boeck Jakobsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!