- Filmene er blant de beste laget av en norsk filmskaper

Siden sekstitallet har Anja Breien levd sitt liv og skyllet og runet en furet, værbitt norsk film med franske bølger og svenske ord. Endelig er tre av hennes fremste tre verk tilgjengelig for det brede publikum de fortjener.

DEBUT 1965: Anja Breien (født 12. juli 1940) har regissørutdannelse fra den franske filmhøyskolen i Paris 1962-64. Breien debuterte i 1965 med filmen «Jostedalsrypa.». Foto: NTB SCANPIX
DEBUT 1965: Anja Breien (født 12. juli 1940) har regissørutdannelse fra den franske filmhøyskolen i Paris 1962-64. Breien debuterte i 1965 med filmen «Jostedalsrypa.». Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anja Breiens markerte stillbildekortfilm Riss (2009) demonterer og knuser et veksthus? glasstak. Og det tidligere slalåmtalentet har forsert og møtt både synlige og usynlige porter i sitt halvsekel som filmskaper. Neste år er det 20 år siden forrige langfilm: Hustruer III (1996).

Fransk og svensk film satte tidlig dype spor: Bergmans Smultronstället, Truffauts På vei mot livet. Hun skulket filmskolen i Paris for å se Godards Leve sitt liv (1962) og konkurrerte i Cannes med Arven (1979). I Den allvarsamma leken (1977) skriver journalisten Arvid (Stefan Ekman) at «från Paris ser man kanskje världen bättre», og i Arven utbryter universitetsbibliotekar Jon (Espen Skjønberg) over telefon:

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer