- Filmene er blant de beste laget av en norsk filmskaper

Siden sekstitallet har Anja Breien levd sitt liv og skyllet og runet en furet, værbitt norsk film med franske bølger og svenske ord. Endelig er tre av hennes fremste tre verk tilgjengelig for det brede publikum de fortjener.

DEBUT 1965: Anja Breien (født 12. juli 1940) har regissørutdannelse fra den franske filmhøyskolen i Paris 1962-64. Breien debuterte i 1965 med filmen «Jostedalsrypa.». Foto: NTB SCANPIX
DEBUT 1965: Anja Breien (født 12. juli 1940) har regissørutdannelse fra den franske filmhøyskolen i Paris 1962-64. Breien debuterte i 1965 med filmen «Jostedalsrypa.». Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anja Breiens markerte stillbildekortfilm Riss (2009) demonterer og knuser et veksthus? glasstak. Og det tidligere slalåmtalentet har forsert og møtt både synlige og usynlige porter i sitt halvsekel som filmskaper. Neste år er det 20 år siden forrige langfilm: Hustruer III (1996).

Fransk og svensk film satte tidlig dype spor: Bergmans Smultronstället, Truffauts På vei mot livet. Hun skulket filmskolen i Paris for å se Godards Leve sitt liv (1962) og konkurrerte i Cannes med Arven (1979). I Den allvarsamma leken (1977) skriver journalisten Arvid (Stefan Ekman) at «från Paris ser man kanskje världen bättre», og i Arven utbryter universitetsbibliotekar Jon (Espen Skjønberg) over telefon:

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer