Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmene på programmet

Film fra hele verden, snøskjerm og egen filmavis - Filmprogrammet er bankers til festivalen i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også Internasjonalt i nord

- Det er nitten filmer i konkurranseprogrammet i år. Og det er jo litt mange. Men vi fikk alle vi ville, og da kunne vi jo ikke si «nei, den vil vi ikke ha likevel», forteller Ola Lund Renolen.

Kjemper om filmpriser

Blant dem er åpningsfilmen «Elva» av finske Jarmo Lampela, som kommer på kort besøk under festivalen. Det gjør også sloveneren Jan Cvitkovic som er regissøren bak filmen «Brød og melk».

Russeren Sergej Bodrov Jr. er stor stjerne i Russland, og ble internasjonalt kjent gjennom sin rolle i mafiafilmen «Bror», vist i Tromsø i 1998. I år vises hans debut som regissør, filmen «Søstre».

Et enda mer kjent navn er Tom Tykwer, mannen bak «Løp Lola, løp». I Tromsø kan vi se hans moderne eventyrfilm «Prinsessen og krigeren». Også her spiller Franka Potente hovedrollen, som «prinsessen», en sykepleier på jakt etter mannen som reddet henne fra en bilpåkjørsel.

Det blir også film fra klassiske regissører. Franskmannen Jaques Rivette har laget film siden 1949, hans film «Hvem vet» er en forviklingskomedie om en italiensk teatertrupp. Ermanno Olmi er en av de store nestorene i italiensk film, som har vunnet både gullpalme og gulløve. Hans nyeste film «Krigens Kunst» beskrives som en moderne kanon og en estetisk nytelse. I tillegg vises «Varmt vann under en rød bro» av japaneren Shohei Imamura, en av få regissører som har vunnet gullpalmen i Cannes to ganger.

Kun en norsk film kjemper om de mange filmprisene i år, dokumentaren «Å seile sin egen sjø», som har premiere under festivalen.

Mer film

Men festivalen viser også filmer utenfor konkurranseprogrammet.

Under vignetten Horisonter vises filmperler av forskjellig slag. Her kan du for eksempel se den japanske filmen «Eureka» som vant FIPRESCI-prisen i Cannes 2000, transe-volleyballfilmen «The Iron Ladies» fra Thailand, den svenske filmen «Sprengeren», med Helena Bergström i hovedrollen og Colin Nutley som regissør og den amerikanske stjernespekkede komedien «The Royal Tenenbaums».

Nytt av året er Horisonter mot øst, som skal vise filmer fra Finland, de baltiske statene og Russland.

- Skal vi ha et fokus, bør det være mot øst. I år er det spesielt fokus på Finland, vi Har til og med et finsk festivalband, forteller Renolen.

Det er også en kategori som heter Rett på video. Mange filmer når ikke konolerretet - av god grunn, men innimellom er det filmer som absolutt fortjener kinovisning. For eksempel «Unfair Competition» av den italienske mesteren Ettore Scola.

I tillegg til dette kommer flere filmer av æresgjesten, regissør Knut Andersen, en egen Kritikerserie hvor forskjellige filmkritikere har valgt ut en film hver, og diverse spesialvisninger.

Tid og sted for filmvisningene finnes nå på sidene til Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!