Filmens keiser er død

Japaneren Akira Kurosawa (88) var filmens keiser. Han ble beundret av amerikanske filmskapere som Steven Spielberg og Francis Ford Coppola, og var elsket av publikum over hele verden.

Kurosawa, som døde av slag søndag, var en ener innen filmkunsten - filmskapernes filmskaper. Han baserte flere av sine filmer på Shakespeare og amerikanske western-filmer.

Oscar

Sitt store gjennombrudd i Vesten fikk han med «Rashomon - demonenes port». Den vant prisen for beste film under filmfestivalen i Venezia i 1951, og fikk også Oscar for beste utenlandske film.

«Rashomon» kunne ha blitt hans siste film. Selskapet som produserte filmen gikk konkurs, og Kurosawa forsøkte å ta sitt eget liv med å kutte pulsåren med en barberkniv.

Eastwood

Seinere laget han filmer som «De syv samuraier», «Blodets trone» og «Livvakten» («Yojimbo»). «Livvakten» ble laget med utgangspunkt i amerikanske western-filmer, og det var derfor helt naturlig at filmen seinere ble spilt inn på ny. Denne gang under tittelen «For en neve dollars», filmen som ga Clint Eastwood sitt store gjennombrudd i 1964. Seinere ble «Livvakten» også oppdatert av Bruce Willis i «Last Man Standing».

Kurosawa ble født i Tokyo i 1910. Hans familie tilhørte krigsstanden samurai, som var livvakter for aristokratiet og hoffet. Akira var yngst av åtte barn. Hans far var sjef på en militærskole.

Han gikk til filmen etter å ha mislykkes som maler. 33 år gammel regisserte han sin første film, «Sanshiro Sugata» («Judo-sagaen»).

Tilnavnet «keiseren» fikk han for sin perfeksjonisme og sin ekstravagante filmstil.

Drap

To av Kurosawas beundrere, regissørene George Lucas og Francis Ford Coppola, var med som produsenter på en av Kurosawas seinere filmer, «Kagemusha - generalens dobbeltgjenger» (1980).

Denne er ikke blant Kurosawas beste filmer, men har likevel imponerende slagscener. Filmen kan ses som en oppvarming til «Ran» (Kaos) som kom i 1985. «Ran» er Kurosawas mektige tolkning av Shakespeares klassiske tragedie «Kong Lear», og var Japans dyreste film. Kurosawa var ikke bare amerikansk-inspirert. «Rashomon» er en av de mest viste japanske filmene i utlandet. (NTB)