Filmer far i dame-klær

CANNES/OSLO (Dagbladet): Even Benestad (25) skal lage en dokumentarfilm for kino om sin far, den landskjente transvestitten Esben Benestad - alias Esther Pirelli. Lars von Triers selskap Zentropa er aktuell som medprodusent av filmen.

Flere har tilbudt seg å lage dokumentarfilm om Grimstad-legen Esben Benestad, etter at han sto offentlig fram som transvestitt. For fem år siden klarte sønnen å overbevise ham om at filmprosjektet måtte bli i familien.

- Jeg sa at det var best om jeg gjorde det. Denne saken har flere sider, og hvis jeg lager filmen, blir det ikke en utenpådokumentar, men en som kommer fra innsiden, sier Even Benestad.

Tett på

Even Benestad skriver nå på manuset til dokumentarfilmen, som delvis skal handle om farens historie som transvestitt - helt tilbake til problemer i ungdomsåra - delvis om Evens egne tanker om å ha en pappa som kler seg i kvinneklær, og ikke minst samtaler mellom far og sønn.

- Jeg kaller det heller samtaler enn intervjuer, nettopp fordi jeg kan komme så nært min far, sier regissøren.

- Har du snakket mye med din far om dette?

- Jeg har aldri snakket med ham om legningen hans, og det tror jeg bare er en fordel for filmen.

- Har din fars legning vært problematisk for deg?

- Nei, han var ikke så ofte dame da jeg var liten.

Absurd

Filmens produsent Bjørn Eivind Aarskog har hatt møter med Zentropa på filmfestivalen i Cannes, og er nå meget optimistisk med tanke på å få dokumentarfilmen realisert. Hvis alt går etter planen starter opptakene i september.

- Det er et klapp på skuldra at et slikt selskap er interessert i å coprodusere filmen. Det betyr at vi er på rett vei, sier Even Benestad - som også gjerne vil ha sagt følgende:

- Far har jo uttalt på TV at han tror han kan ha arvet sin legning. Jeg synes det er ganske absurd å ha en far som går med kvinneklær, og har ennå ikke erfart at det er arvelig.

trygve.aas.olsen@dagbladet.no

SØNNEN: Even Benestad.