Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Filmer fra små land gir større blikk på verden

Romania er blitt et filmland å regne med.

GULLPALMEN: Cristian Mungius film "4 måneder, 3 uker, 2 dager" (2007) gikk til topps på Cannes-festivalen og bekreftet ryktene om at rumensk film var i sterk framgang.
GULLPALMEN: Cristian Mungius film "4 måneder, 3 uker, 2 dager" (2007) gikk til topps på Cannes-festivalen og bekreftet ryktene om at rumensk film var i sterk framgang. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den nyslåtte pensjonisten Einar Guldvog Staalesen 14. oktober for siste gang formidlet «Mørkets opplevelser» til NRK P2s lyttere, kom han med følgende anbefaling: «Velg oftere filmer fra utkanten av verden». Han minnet om at «filmer fra små land er nøye vurdert» før de kommer opp på kino, mens «filmer i hovedstrømmen kommer automatisk». Filmer fra små land presenterer oss for «andre gater, andre kulturer, andre levemåter, andre tanker og andre landskap».

KOMEDIE: Scene fra Cristian Mungius "Tales From The Golden Age" (2009)
KOMEDIE: Scene fra Cristian Mungius "Tales From The Golden Age" (2009) Vis mer

Allerede er vi mange som savner Guldvog Staalesens tilbakelente og kloke måte å snakke om film på, ikke minst når man hører programmets høylytte og betydelig mer ureflekterte etterfølger, som har fått det noe mindre poetiske navnet «Filmpolitiet». Men de som savner den avtroppede medarbeideren, kan i hvert fall lese hans betraktninger om rumensk film i den nyeste utgaven av «Z Filmtidsskrift», som i sin helhet er viet Romania som filmland, redigert av filmveteranen Jan Erik Holst.

Utgangspunktet er rumenske filmers lavmælte suksess i de siste rundt 15 åra, der nasjonen har vært sterkt representert på viktige festivaler og har vunnet flere priser i Cannes, blant dem Gullpalmen. Hva har skjedd? «Den rumenske kvaliteten dreier seg om blikket. Øyekontakten. Den er et resultat av nærhet mellom skuespillere, regissør og fotograf, og om alles nærhet til stoffet som behandles. De bruker historier som angår dem,» skriver Guldvog Staalesen.

SVART LATTER: Cristi Puius film "Lazarescus død" (2005) er en tragedie med absurde undertoner.
SVART LATTER: Cristi Puius film "Lazarescus død" (2005) er en tragedie med absurde undertoner. Vis mer

Journalist Terje Eidsvåg oppsummerer det særegne ved filmene slik: «Bruk av tid og rom, gjerne i lange takninger, med store krav til fotografer og skuespillere. Besk, lakonisk humor i ofte tragikomiske historier om mennesker i moralsk skvis, enten det er før eller etter revolusjonen i 1989.» Eidsvåg intervjuer manusforfatteren Razvan Radulescu, som sier det slik: «Mest av alt er det en haug med desperate mennesker som har bestemt seg for å lage film om ting de bryr seg om.»

«Z Filmtidsskrift» bidrar også med å utdype kunnskapen om Romania, et land nordmenn de siste åra mest har forbundet med tiggere. I to gode artikler skriver Svanhild Naterstad om rumensk språk og litteratur, blant annet om linjen fra Tristan Tsara, den første dadaisten, og Eugene Ionesco til dagens store, rumenske dikter Mircea Cartarescu. Jardar Seim skriver om rumensk film før den nye bølgen og om Romanias historie.

Magasinet bugner selvsagt av titler på filmer du vil ha glede av, med «Lazarescus død» og «4 måneder, 3 uker og 2 dager» i spissen. Mange av dem fins på DVD. De vil garantert bidra til å gjøre ditt «verdensbilde mer spennende», som Guldvog Staalesen uttrykker det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!