Filmer gategutter anno 1998

Filmregissør Erik Poppe er i full gang med innspillingen av sin debutfilm «Rekyl», uten en eneste kjent skuespiller i staben. 12 millioner kroner har han fått for å lage sin profesjonelle amatørfilm. I blest og kulde foregår opptakene for tida i Oslo sentrum.

- Det føles smertefullt men godt, forteller en småstresset Poppe i en pause i filmingen. Dagens opptak foregår utenfor Oslo Kretsfengsel, og flere tonn utstyr og en masse effektive mennesker er fraktet hit. I sentrum for opptakene denne kvelden er Jalal Zahedjekta (14) og Maikel Abou-Zelof Andresen (13). De spiller de to ungguttene Emir og Jonas, som filmen dreier seg om.

- Kjempegøy og ikke noe slitsomt, forsikrer de to samstemt før de haster ut av varmebussen til neste opptak.

Konstant urolig

«Rekyl» handler om en ungdomsgjeng som driver rundt på Oslo City. Filmen følger dem noen få dramatiske døgn, med alkohol, hasj, ecstasy, heroin og kriminalitet. Poppe har skrevet manus sammen med Hans Petter Blad, og historien er inspirert av Arne Skouens filmklassiker «Gategutter» fra 1949.

- Jeg har brukt mye tid på research. I ett år har jeg oppsøkt og blitt kjent med gjengene rundt omkring i Oslo, så jeg stoler på historiens troverdighet. Men jeg er konstant urolig. Mye løs mage og dårlig appetitt, tilstår Poppe. At regissør-yrket ikke er noen ni-til-fire-jobb har han til fulle erfart siden opptakene begynte 10. mars.

- Nå begynner vi snart med klipping på kveldstid i tillegg. Tempoet kommer til å være høyt helt fram til premieren i oktober, men det er visst sånn det skal være, sier Poppe.

Klart for opptak

Utenfor den varme bussen begynner det å nærme seg opptak. Lyskasterne er stilt inn riktig, lyden er klar og biler og forbipasserende fotgjengere blir holdt på avstand. Erik Poppe sitter på huk foran sine to hovedrolleinnehavere og snakker intenst til dem. Jalal og Maikel må ta av seg de digre dunjakkene sine, og skjelver av kulde mens opptakene pågår.

- Ble det bra? Må vi ta det en gang til? Var lyden OK?
Spørsmålene smeller gjennom den kalde vinterlufta før alle blir enige.

- Klart for andre tagning!

Filmbransjen er litt av en tålmodighetsprøve.

- Dette går som ei kule. Faktisk så ligger vi helt etter skjema både hva tid og penger angår, sier Poppe fornøyd.

Troverdighet

Erik Poppe har bakgrunn som fotograf i VG og regissør i reklamefilmer og musikkvideoer. Rekyl er hans debut som spillefilmregissør, og med is i magen har han valgt å satse på bare amatører som skuespillere.

Det er klart at det er ambisiøst å bruke bare amatører og folk som spiller seg selv, men jeg tror vi vil tjene på det når alt kommer til alt, sier Poppe.
Produsent Finn Gjerdrum i BulBul Film deler Poppes optimisme.

- Denne filmen representerer noe nytt innen norsk film. Vi bruker nye mennesker og nye locations, og dermed blir hele prosessen forandret, sier han.

- Kutt! roper innspillingslederne, og opptaket er i boks. Jalal og Maikel småløper til bussen og varmen, mens teknikerne rigger til neste scene.

INSTRUERER: Regissør Erik Poppe instruerer hovedrolleinnehaverne Maikel Abou-Zelof Andresen og Jalal Zahedjekta før opptak.