Filmer

Leigh-vet selv

film: Du trenger ikke ha et veldig trøblete forhold til forskjellen på fiksjon og virkelighet før du blir forvirret over at det er så mange i London som høres ut som de er skuespillere i en Mike Leigh-film. For alle gjør det - eller så høres de ut som om de er i en Jane Austen-filmatisering. Slik er den britiske klassedelingens ransakelige veier.

Mike Leigh har dedikert et langt liv til kjærlighetsfylte beskrivelser av den delvis skitne, feite og sosialt nødne britiske arbeiderklassen. De slipper lip gloss i Mikes versjon. Realismen er såpass nærsynt i Leighs filmer at det nesten hadde blitt karikatur, om han ikke hadde rent over av honning for disse menneskene. Dette er folka du aldri møter på en pub i Soho, hvis du er av dem som suser over dit en helg for å kjøpe plater eller klær. Du treffer dem kanskje på en officers\' club i Clapton på lønningsdag, men der er jo ikke du.

Cinemateket i Oslo har dedikert en serie til Mike Leigh i sitt nye program, sånn at du akkurat rekker å oppdatere deg til hans nye film, «Alt eller ingenting», kommer på vanlig kino 14. februar. Det er verdt å få med seg om du trenger påfyll av kjærlighet til de virkelige menneskene. De som har både kviser og overtrekk på kontoen.

I kveld kan du se Mike Leighs debutfilm «Bleak Moments» kl 18.30 på Cinemateket i Oslo. Kl 20.30 kan du se «Et herlig liv». Serien fortsetter neste uke og siste visning er 26. februar.

Gro Stueland Skorpen

Snurr NUFF-film

film: Du har kanskje hørt om snuff-film, men har du hørt om NUFF-film?

Ikke at det er noen sammenheng, NUFF er noe såpass uskyldig som en nordisk ungdomsfilmfestival. Den skal arrangeres i Tromsø til sommeren, men akkurat nå er det voksenfilmfestival i Tromsø, og anledningen benyttes til å vise en liten smakebit med filmer laget av flickor og drenger - altså av ungdom fra hele Skandinavia.

- Vi har bedt ungdomshus som driver med kursing om å sende inn filmer. Svenskene og finnene har sendt inn mye animasjon. Ellers er det vanskelig å finne fellestrekk, det er en enorm variasjon, alt fra et oppgjør med en bestefar i nazi-uniform til eksperimentell animasjon, fantasy og en film som foregår i et dataspill, forteller organisator Einar Brage Thorsteinsson.

Hele fredagen er viet til film på ungdomshuset Tvibit i Tromsø, under beskyttelse av storebror Tromsø Internasjonale Filmfestival.

- Dette blir en forsmaksdag. Dessuten møter den amerikanske Jim Jarmusch-produsenten Jim Stark opp for å snakke om da han begynte å lage film, og det kan jo være lærerikt for dem som er i startfasen nå, mener Thorsteinsson.

Og når rulleteksten kommer er det bare å glede seg til sommeren...

NUFF-programmet vises på Tvibit i Tromsø i dag klokka 15.00 og 20.00, og er åpent for alle. Jim Stark møter du klokka 18.00. Les mer på www.nuff.no

Stine Skumsrud Johansen

Sjekk ut FREDAG for hva som skjer på filmklubbene.