Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmet barna i kuleregnet

Line Halvorsen (33) skulle lage film om fire gutter i Betlehem. Den ene ble drept av okkupantenes kuler. Nå har «Et steinkast unna» premiere på dokumentarfilmfestivalen i London.

VOLDA (Dagbladet): De to norske filmprodusentene har det siste året bodd i Israel og fulgt opplevelsen til en kameratflokk på fire som ble til tre etter at Kifah (13) ble drept av to skudd fra en okkupantsoldats geværkuler.

Drømmen om å bli fotballhelt er skiftet ut med planen om å bli en voksen kriger. Nå kaster de stein mot israelske tanks, men sparer penger for å kunne kjøpe ekte våpen. Dette er livet for Khaled (14) og vennene Irahim (13) og Rami (13). I en 50 minutters dokumentarfilm tar produsent Line Halvorsen og fotograf Tone Andersen oss med til barns hverdag i Betlehem. Filmen ble vist under Den Norske Dokumentarfestivalen i Volda torsdag.

- Vi ønsket å lage en film som viser urettferdigheten sett med barns øyne og bakgrunnen for hatet. Vanlige barns opplevelse i et unormalt liv og en unormal hverdag hvor lek og skolegang er byttet ut med hat og steinkasting, sier Line Halvorsen.

Skutt og drept

En av de fire guttene er ikke bare død, han er en martyr. Samtidig viser filmen at Kifahs død var et nytt tilskudd til det enorme hatet i barneflokken.

- Livet er en eneste lang stillingskrig der nede og ingen får gjort noe fornuftig som å gå på skole, drive med lek eller annet meningsfylt, sier Line Halvorsen.

I ett år har hun levd nær flyktningleiren i Betlehem og fulgt den daglige fornedrelsen av palestinerne.

Sterke inntrykk

- Det har vært en sammenhengende rekke av brudd på elementære menneskerettigheter. Midt oppe i dette vokser det opp barn som opplever en epleslangfølelse av å drive steinkasting mot israelske tanks. De møter ikke sinte naboer, men tungt bevæpnede soldater som dreper dem, sier hun.

- Det har vært enkelte dramatiske situasjoner under opptakene, men vi har heller forsøkt å stoppe barna vi fulgte spesielt enn å lede dem inn i kritiske situasjoner. De trosset oss like mye som foreldrene.

De tre guttene var stolte gjester da filmen for kort tid siden hadde premiere i Betlehem. Premieren endte med at hele salen gråt da sterke bilder fra det mislykkede forsøket på å redde Kifahs liv ble vist. Foreldrene til den avdøde gutten var med på urpremieren.

«Et steinkast unna» er nå til vurdering i NRK.

FIRE BLE TRE: To norske filmprodusenter har det siste året bodd i Israel og fulgt opplevelsen til en kameratflokk på fire som ble til tre etter at Kifah (13) ble drept av to skudd fra en okkupantsoldats geværkuler. Her hjelpes han til sykehus av kammeratene sine. <!--/BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media