TROR PÅ FILMENS MAGI: Fantasifulle filmer kan gi folk håpet tilbake, mener regissør Steven Spielberg, som i dag gjestet filmfestivalen i Cannes. Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ FILMENS MAGI: Fantasifulle filmer kan gi folk håpet tilbake, mener regissør Steven Spielberg, som i dag gjestet filmfestivalen i Cannes. Foto: NTB ScanpixVis mer

Filmet boken han leste for de sju barna

Steven Spielberg (69) mener alle må tro på magi.

CANNES (Dagbladet): Regissør Steven Spielberg forteller at han alltid er på jakt etter en god historie.

- Iblant er de rett foran oss, sier han.

Spielberg er i Cannes med familiefilmen «SVK», som er en forkortelse for Store Vennlige Kjempe og basert på Roald Dahls barnebok ved samme navn. Spielberg og kona Kate Capshaw teller til sammen sju barn i sin familie, og regissøren selv fikk et forhold til boken da han leste den høyt for barna sine.

Leste høyt - Jeg ble kjempen mens jeg leste høyt, sier han.

- Jeg vet hvordan det er å føle meg som en kjempe, tårnende over de små barna med boken. Da den skulle bli film, husket jeg hvor nydelig barna mine responderte på den og tenkte: Dette taler til meg.

I «SVK» er det barnehjemsbarnet Sophie som blir med kjempen til et mystisk kjempeland, før de igjen vender tilbake til London.

- Da jeg leste for barna mine, og vi forlot fremmedheten i kjempelandet og kom tilbake til det velkjente London, ble barna mine veldig opprømte, minnes Spielberg.

- I stedet for å si «å nei, vi er tilbake», frydet de seg over alt som viste hvor stor SVK var og hvor små alle han møtte var.

Dagbladets anmeldelse av «SVK» kan leses her.

- Følte meg frigjort Med «SVK» jobber Spielberg igjen med manusforfatteren som skrev «E.T.», og det har blitt bemerket at den minner om de tidlige, eventyrlige filmene hans. Selv synes han ikke han går bakover.

- For meg handlet det ikke om å vende tilbake til fortiden, sier han.

- Det handler om å returnere til noe jeg alltid har elsket å gjøre, nemlig å fortelle historier fra fantasien. Når jeg lager historiske filmer, må jeg sette fantasien til side for at det skal bli nøyaktig. Her var det ingen grenser lenger. De var borte. Jeg følte meg frigjort, som om jeg kunne gjøre hva som helst. Slik sett følte jeg meg som en yngre filmskaper, som kunne fortelle den historien på grunn av Roald Dahls flotte bok.

Men i tillegg til å skrive klassiske barnebøker, skal Roald Dahl ha hatt noen betenkelige holdninger mot jøder. Den jødiske Spielberg lot seg ikke affisere av dette da han valgte å filmatisere Dahls bok.

- Jeg var ikke klar over disse holdningene som han skal ha gitt uttrykk for. Og jeg fokuserte på historien han skrev. Den handler om å omfavne forskjeller. Dette var verdiene jeg ville bringe videre.

Gjerne vidt og bredt.

- Jeg håper det er følelser som alle kan relatere seg til. Enhver film er foreldreløs til den blir adoptert av noen, håper denne vil finne mange hjem.

Vil tro på magi Men regissøren som har stått bak noen av filmhistoriens største publikumssuksesser, bedyrer at han ikke har de store seermassene i hodet når han velger prosjekt.

- Jeg tenker ikke på det. Jeg bare uttrykker hva som er i meg. Dette er arbeid for meg, hardt, morsomt, givende arbeid. Jeg elsker det, og hvis jeg ikke elsket det, ville jeg gjort noe annet, kanskje bare satt seil og dratt ut på havet. Men jeg kommer til å lage film så lenge jeg lever.

At verden har blitt et barskt sted for mange i løpet av de siste årene, ser Spielberg på som en desto større grunn til å lage fantasifulle historier.

- Alle må tro på magi, sier han.

- Jo verre verden blir, jo mer må vi tro på magien. Det vil sette oss i en posisjon til å kunne handle i en verden som trenger oppmerksomheten vår mer en noen gang. Filmer kan gi folk håp, håp nok til at de vil finne grunner til å kjempe videre til dagen etterpå.

EVENTYR: En foreldreløs jente møter en snill kjempe i Steven Spielbergs nyeste film.
EVENTYR: En foreldreløs jente møter en snill kjempe i Steven Spielbergs nyeste film. Vis mer