Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmet for mamma

NEW YORK (Dagbladet): Han har spilt amerikansk høyreekstremist av verste skuffe og slåss med Brad Pitt så blodet sprutet. I dag har Edward Nortons regidebut «Tro, håp og forviklinger» norgespremiere.

- Jeg ønsket å dedisere den til min mor, sier han.

Skuespilleren ser svært alminnelig ut der han kommer slentrende i jeans og T-skorte. Men det er ingen alminnelig mann Dagbladet møter i New York. Edward Norton er en av USAs mest spennende unge skuespillere, og nå, ifølge amerikanske kritikere, en talentfull regissør man venter seg mer fra.

Norton spiller selv en av hovedrollene i «Tro, håp og forviklinger», der en rabbi og en pater forelsker seg i samme kvinne. Alvorsmannens regidebut er en fjærlett komedie.

- Har mørkets fyrste søkt opp i sola, Edward Norton?

- Andre får stå for båssettingen av meg som dyster, sier Edward Norton.

Han vifter ikke vekk spørsmål med ironisk latter slik mange av hans kolleger gjør i møte med pressen. Men mannen som ble oscarnominert for rollen i «American History X» og spilte mot Brad Pitt i «Fight Club», vil ikke snakke om kjæresten Salma Hayek. Heller ikke om moren Robin, som døde av kreft for få år siden.

- At jeg dediserte filmen til min mor var noe jeg følte jeg ønsket å gjøre, sier han vennlig, men alvorlig.

Utfordrende komedie

- Hvorfor valgte du en komedie som din regidebut?

- Fordi manus utfordret balansen mellom letthet og substans. Det handler om unge, moderne humanister. To barndomsvenner som ender opp som rabbien Jake og pateren Brian. Så dukker den tredje barndomsvennen opp, Anna med karriere og mobiltelefon og et vidunderlig smil, sier Norton.

Jake spilles av Ben Stiller, Anna av Jenna Elfman og Brian av Edward Norton selv. Handlingen foregår på New Yorks Upper West Side.

Herlige New York

- Det er fint å bo i New York. Her lever film- og teaterfolk normale liv i forhold til i Los Angeles, mener Norton.

- Vi improviserte underveis, og filmen er basert på vitser om rabbier og patere med en alvorlig undertone. Den handler om fordommer, forsøk på å bryte tradisjoner, følelser, nærhet og menneskelig dårskap. Om forhold mellom mennesker, sier Edward Norton.

Som allerede er i full gang med innspillingene av «The Score», mot gamlegutta Robert De Niro og Marlon Brando.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media