Filmet fritt i verdens mest lukkede land

Engelske Daniel Gordon og Nicholas Bonner klarte det ingen andre vestlige har klart før dem - å få innpass i verdens mest lukkede land, Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Innpasset har resultert i tre dokumentarfilmer, hvor den midterste - «State of Mind» - denne uka har kunnet nytes av tromsøværingene. I går kveld oppnådde filmen hederlig omtale fra juryen som kåret festivalens internasjonale filmklubb-pris. Bare den rumenske filmen «Ryna» ble rangert over.

Gordon og Bonner besøkte denne uka Tromsø Internasjonale Filmfestival for å promotere «A State of Mind», der vi følger to nordkoreanske jenter på 11 og 13 år i forberedelsene til det som med en engelsk oversettelse kan kalles «The Mass Games» (masselekene).

Fantastisk skue

Kommunistlandet arrangerer lekene med ujevne mellomrom, og det legges gjerne ned over ett år med forberedelser og daglig trening for de titusenvis av barna som deltar.

Det var også tilfelle da Pak Hyon Sun (13) og Kim Sona Yon (11) ble tatt ut til lekene - der fantastisk talentfulle gymnaster utfører de mest utrolige krumspring i kollektivets navn.

- Nord-Koreas motto må sies å være «én for alle, alle for én». Kollektivet går foran alt annet - og det merkes ikke minst gjennom «The Mass Games». Å oppleve disse lekene er en av de få ting i verden du burde få med deg før du dør. Nå er det også mulig - nordkoreanerne har begynt å slippe inn et begrenset antall vestlige til lekene, forteller den engelske duoen, som i flere år har vært bosatt i Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer