Filmet fritt i verdens mest lukkede land

Engelske Daniel Gordon og Nicholas Bonner klarte det ingen andre vestlige har klart før dem - å få innpass i verdens mest lukkede land, Nord-Korea.

TROMSØ (Dagbladet): Innpasset har resultert i tre dokumentarfilmer, hvor den midterste - «State of Mind» - denne uka har kunnet nytes av tromsøværingene. I går kveld oppnådde filmen hederlig omtale fra juryen som kåret festivalens internasjonale filmklubb-pris. Bare den rumenske filmen «Ryna» ble rangert over.

Gordon og Bonner besøkte denne uka Tromsø Internasjonale Filmfestival for å promotere «A State of Mind», der vi følger to nordkoreanske jenter på 11 og 13 år i forberedelsene til det som med en engelsk oversettelse kan kalles «The Mass Games» (masselekene).

Fantastisk skue

Kommunistlandet arrangerer lekene med ujevne mellomrom, og det legges gjerne ned over ett år med forberedelser og daglig trening for de titusenvis av barna som deltar.

Det var også tilfelle da Pak Hyon Sun (13) og Kim Sona Yon (11) ble tatt ut til lekene - der fantastisk talentfulle gymnaster utfører de mest utrolige krumspring i kollektivets navn.

- Nord-Koreas motto må sies å være «én for alle, alle for én». Kollektivet går foran alt annet - og det merkes ikke minst gjennom «The Mass Games». Å oppleve disse lekene er en av de få ting i verden du burde få med deg før du dør. Nå er det også mulig - nordkoreanerne har begynt å slippe inn et begrenset antall vestlige til lekene, forteller den engelske duoen, som i flere år har vært bosatt i Kina.

- Stolte på oss

At de bor i det eneste landet som Nord-Korea har et visst samkvem med, var utslagsgivende for at de fikk filme i det lukkede og boikottede landet.

Deres nordkoreanske eventyr startet da de lagde film om det legendariske fotballaget til Nord-Korea som sensasjonelt slo ut Italia og tok seg til kvartfinalen under VM i England 1966. Det ble en film som nordkoreanerne elsket.

- Derfor fikk vi full frihet til å filme disse jentenes oppkjøring til «The Mass Games» -hjemme med familiene, på trening og i byen, sier Gordon og Bonner.

- Ingen prøvde å styre eller sensurere oss. Og ingen i Nord-Korea så den ferdige filmen før den hadde gått på BBC. De stolte på at vi kom til å lage en objektiv film. Og det har vi gjort

Kim Jong Il

Tittelen «A state of Mind) viser til det faktum at selv om han ikke er fysisk tilstede, befinner Nord-Koreas allmektige leder seg i alles innbyggeres tanker - hele tida. Like sterkt som nordkoreanerne hater USA (når strømmen blir kuttet en kveld - som den svært ofte gjør, sjøl i sprengkulde - utbryter bestemora til den ene jenta: «Jævla amerikanere»), forguder de sin egen leder.

- Jentenes hovedmotivasjon i den steinharde, årelange opptreninga til «The Mass Games», er at Kim Jong Il skal stå på ærestribunen og se dem utføre kunstene sammen med titusenvis av andre. Til jentenes store skuffelse dukket han ikke opp denne gangen. Men de svelger skuffelsen og unnskylder fraværet med at han sikkert var travelt opptatt med å lede landet.

Film om USA-dessertørene

Med «A State of Mind» deltok Gordon og Bonner i konkurranseprogrammet i Tromsø, og var også blant favorittene til å vinne «Den Norske Fredsprisfilmen».

Men deres aller mest spennende filmprosjekt er det tredje og siste, som er tv- og kinoklar til våren. Nemlig filmen om alle de fire amerikanske soldatene som desserte over til kommunistene i nord under Korea-krigen på 60-tallet.

- To av dem er i live i dag. Den ene er berømt - Charles Jenkins fikk jo flytte til Japan for noen år siden. Vi kan vel røpe såpass at vi har møtt både ham og den eneste av de fire som fortsatt bor i Nord-Korea. Han heter James Dresnok, og er i dag 65 år. Han har bodd i dette lukkede landet siden han desserterte i 1965. Det blir spennende å høre hva han i dag vet om månelandingen, og skjebnene til Beatles og Elvis. For eksempel. Filmen vil gi en svært god idé om hvor mye innbyggerne i verdens mest lukkede land har sluppet inn av informasjon fra vesten i løpet av de 40 åra som er gått.

I mellomtida håper Gordon og Bonner at «A State of Mind» vil bli satt opp på norske kinoer.

- Hvordan er det gått med de to jentene i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, etter at dere sluttet å filme dem i 2003?

- Den eldste, Pak Hyon Sun er en ekstremt dyktig gymnast som har som mål å delta i OL. Vi kommer til å følge hennes utvikling nøye, det kan fort bli en ny dokumentar. Den andre har gitt seg på dette nivået.

UNIKT INNBLIKK: De to hovedpersonene i filmen er Pak Hyon Sun (t.v.) og Kim Sona Yon. Filmskaperne har fulgt dem og familiene deres i flere måneder gjennom et helt år, i forberedelsene til verdens største arrangement, «The Mass Games» i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.
BRITER: Engelske Daniel Gordon (t.h.) og Nicholas Bonner fikk innpass i verdens mest lukkede land. I går var de i Tromsø.