Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmet med mannen bak kamera

Skuespiller Hege Aga Edelsteen (37) synes det var vanskelig å filme en overgrepsscene med ektemannen bak kamera i filmen «Permafrost».

PERMAFROST I NORD F.v. regissør John Sullivan, fotograf og produsent Martin J. Edelsteen og skuespiller Hege Aga Edelsteen presenterte sin nye spillefilm under Tromsø Internasjonale Filmfestival i Tromsø i helga. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
PERMAFROST I NORD F.v. regissør John Sullivan, fotograf og produsent Martin J. Edelsteen og skuespiller Hege Aga Edelsteen presenterte sin nye spillefilm under Tromsø Internasjonale Filmfestival i Tromsø i helga. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Den nordnorske filmen «Permafrost» hadde premiere for en utsolgt kinosal under Tromsø Internasjonale Filmfestival i går kveld.

Filmen handler om Synnøve, spilt av Hege Aga Edelsteen, som rømmer fra samboeren og et destruktivt forhold i Oslo, og kjører den lange veien hjem til moren i Indre Troms.

Underveis treffer hun - bokstavelig talt - en canadier på vei til Nordkapp, som blir med hjem til «Synnøves» mor.

- Filmen handler om ting jeg selv, og sikkert mange andre, har opplevd. Det er en heavy reise, sier Hege Aga Edelsteen.

Mors historie
Regissør John Sullivan, kjent fra den Amanda-vinnende dokumentarfilmen «Home of the brave, land of the free», har selv skrevet manus, og historien er basert på morens historie.

- Min mor var fra Lofoten, men reiste hjemmefra som 15-åring for å jobbe i Oslo. Etter mange år reiste hun tilbake fordi det var noe hun måtte finne ut av, sier Sullivan.

Det handler om røtter, om å flykte fra familie og følelser som er umulig å unnslippe. Filmen er et tett samarbeid mellom regissør, hovedrolleinnehaver og hennes mann, produsent og fotograf Martin J. Edelsteen, som selv er fra Tromsø.

Det meste av handlingen foregår i et avsidesliggende hus innerst inne i den trange Kirkesdalen i Troms, der Synnøves mor, spilt av Maryon Eilertsen, drikker sin hjemmebrent i ensomhet. Helt til hun får selskap, og skjenker den tørrlagte canadieren Max - spilt av Nicholas Hope, kjent fra den kritikerroste «Bad Boy Bubby».

Klaustrofobisk
Den nordnorske naturen spiller en viktig rolle i filmen.

- Det har vært veldig viktig å vise at filmen foregår i nord, og vi har vært opptatt av at naturen skal være en integrert del av historien. Den trange, klaustrofobiske Kirkesdalen blir også et bilde på den klaustrofobiske stemninga inne i huset, sier Martin J. Edelsteen.

OMREISENDE: Australske Nicholas Hope, kjent fra Bad Boy Bubby, spiller omstreiferen Max i filmen.
OMREISENDE: Australske Nicholas Hope, kjent fra Bad Boy Bubby, spiller omstreiferen Max i filmen. Vis mer

Ekteparet har jobbet sammen før, og begge har også jobbet med Sullivan, og mener det stort sett er en fordel at de kjenner hverandre godt. Likevel var det ei utfordring å spille inn en av de sterkeste scenene i filmen, der Synnøve og kjæresten, spilt av Benjamin Helstad, har sex på et hotellrom. Det ender i et overgrep.

- Det var noe jeg grudde meg til på flere plan. Det handler både om det å være naken, og å skulle spille inn en ekkel scene der mannen din står en halvmeter unna bak kamera. Det måtte vi snakke oss gjennom etterpå, sier Hege.

Egenfinansiert
Filmen er finansiert av Filmcamp, Sparebank1 Nord-Norge og private sponsorer, men uten støtte fra Filmfondet. Regissøren legger ikke skjul på at det er utfordrende å lage lavbudsjettsfilm i Norge. Likevel er han allerede i gang med manuset til en ny film som omhandler samme tema, men da med andre karakterer. Den foreløpige tittelen er «Frostbitt». Planen er å lage en trilogi.

- Så kom jo Disney og stakkk av med tittelen «Frost», sier John Sullivan.

«Permafrost» har ordinær kinopremiere 14. mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!