Dashcam:

Filmet stygg forbikjøring:
- Jeg blir forbanna

Trygg trafikk: - Skeptisk til dashbordkamera.

FARLIG: Like ved Bjorli i Oppland ble denne campingvogn-føreren vitne til en stygg forbikjøring. - Det kunne endt helt annerledes, sier føreren. Video: PrivatVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det kunne endt helt annerledes, sier sjåføren som ble forbikjørt i 80-sonen på vei mot Bjorli i Oppland fredag ettermiddag.

Den farlige manøveren ble filmet av førerens dashbordkamera. Den mannlige sjåføren vil vise fram videoen i et forsøkt på å forhindre andre i å gjøre liknede ting i trafikken.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

- Livsfarlig

- Vi var på vei hjem fra ferie i bil med campingvogn. Vi ligger bak en annen bil i ganske nøyaktig 80 kilometer i timen, ifølge GPSen på dashbordkameraet. Da bilen kom opp på siden av oss tenkte, jeg at her var det bare å bremse, forteller han til Dagbladet.

I videoen, som du kan se øverst i saken, er det også lagt inn et bilde av campingbilens fart i den eksakte situasjonen. Videoinnsenderen ville vise at de ikke kjørte for sakte, noe han mener mange tenker når det gjelder campingturister på veiene.

- Hvis ikke jeg og den møtende bilen hadde bremset, så hadde dette endte annerledes. Jeg blir forbanna av at enkelte ikke skjønner at de setter både seg selv og andre i livsfare ved å kjøre slik, fortsetter han.

- Kameraet kan være forebyggende

Føreren er glad for at kameraet, et såkalt dashcam, fanget hendelsen.

- Folk tenker seg kanskje om en ekstra gang, når de vet at det kan få en konsekvens i etterkant, sier videoinnsenderen.

Å ha et kamera installert på dashbordet er noe tilsynelatende flere og flere tar i bruk. Videoer av farlige situasjoner i trafikken blir ofte delt på sosiale medier.

For ei uke siden skrev Dagbladet om et ektepar som unngikk en alvorlig trafikkulykke med et nødskrik. Det gjaldt også en forbikjøring.

I likhet med campingbilsjåføren, hadde paret installert et dashbord-kamera som filmet hendelsen.

Saken fortsetter etter videoen.

NESTEN ULYKKE: I 80-sona på E16-strekningen mellom Voss og Bergen, kommer det plutselig en bil i full fart mot paret i bilen. En personbil kjører på halsbrekkende vis forbi en trailer, og unngår å treffe paret med minimale marginer. Video: Terje Hopen Vis mer

Sjåfør Terje Hopen hadde samme begrunnelse for publiseringen av videoen.

- Eneste grunnen til at vi vil vise dette er at vi tror det kan virke forebyggende. Mange biler i dag har dashbord-kamera, noe som kan få folk til å forstå at det løper en risiko i å bli filmet dersom man foretar seg farlige ting. Hvis folk opplever situasjoner som denne så vil de nok melde fra om det, sa Hopen til Dagbladet da.

Trygg trafikk: - Skeptisk

Trygg Trafikk har ikke noen konkrete tall på hvor mange som har kastet seg på kameratrenden, men seniorrådgiver Bård Morten Johansen forteller at de har bemerket seg at det er en klar økning i at slike type videoer florerer på nettet.

- Videoer som viser farlige trafikksituasjoner kan virke avskrekkende, og dermed kan være forebyggende. Det kan gi folk et inntrykk av at de ikke kan gjøre farlige manøvre uten å bli sett. De kan bli observert. I ytterste konsekvens kan videoen også brukes som bevismateriale, dersom det skjer en ulykke. Det har vi sett, forteller Johansen til Dagbladet.

Det er likevel ikke bare positivt å dele videoer fra trafikken, påpeker Johansen.

- Politiet har ytret en viss skepsis til dette. Det kan grense til at enkelte prøver å oppklare saker på egen hånd. Saker som skal oppklares av politiet, sier seniorrådgiveren.

- Videoen vil heller ikke bestandig fortelle hele sannheten. Klippet kan vise en del av historien, men det kan ha vært en situasjoner før og etter. Saken kan være helt annerledes enn det vi får inntrykk av, legger han til.

Trygg Trafikk ber dem som har kameraer, eller vurderer å installere et, om å ikke betjene det i fart. Føreren skal ikke selv skape farlige situasjoner ved å være uoppmerksom.

- Noe vi også ser mye av er videoer tatt med mobiltelefoner av personer bak rattet. Det er noe av det verste vi ser. Det er ulovlig, og selv om vedkommende vil filme noe en mener bryter med trafikksikkerheten, skaper de farlige situasjoner selv, sier Johansen.

HELL I UHELL: Børge Knudsen kjørte med full last på E6 i Trondheim i fjor sommer. På grunn av dashbordkameraet i bilen kunne politiet se hva som faktisk hadde skjedd. Det gjorde at Knudsen slapp skyld i ulykken. Video: Børge Knudsen Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer