Filmfest i Sundance

Den tjuende filmfesten i Sundance er igang og det er en stolt Robert Redford som ønsker velkommen.

Da Robert Redford startet opp The Sundance Institute i 1981 var det ment som et tilholdssted for unge og uavhengige filmskapere.

Instituttet har kommet en lang vei og har attpåtil fått sin egen filmfestival, som starter i dag.

- Redford ønsket et sted hvor kunstnere kunne komme å utvikle manusidéer utenfor kommersialismens brutale grep, sier festivaldirektør Geoffrey Gilmore til FilmUnlimited.

Kreativt alternativ

Robert Redford har all grunn til å være stolt at sitt idealistiske institutt, som har utviklet publikumssuksser som «Boys Don't Cry», «Reservoir Dogs» og den aktuelle «Requiem for a Dream».

Redford startet instituttet for å gi kreative krefter et alternativ til Hollywood. Han ønsker å gi førstehjelp til de som har en god historie å fortelle, men som ikke har penger eller ekspertisen til å gjennomføre filmprosjektet alene. På Sundance får filmskapere manushjelp og det er et utmerket sted å lete etter investorer til det aktuelle prosjektet.

Selve filmfestivalen startet opp i 1985. Dersom en film har fått oppmerksomhet på festivalen er den nesten garantert distribusjon.

Fra «Chicago Hope» til registolen

Åpningsfilmen under festivalen i år er «My First Mister», regidebuten til skuespiller Christine Lahti, kjent fra «Chicago Hope». Filmen handler om en ung jentes vanskelige forhold til en eldre mann.

Andre aktuelle filmer er «The Caveman's Valentine», en thriller med Samuel L. Jackson og den alternative «Double Whammy» fra den uavhengige regissøren Tom DiCillo. På rollelisten står navn som Denis Leary, Elizabeth Hurley og Steve Buscemi.

Festivalen setter også fokus på reality-tv gjennom en film kalt «Series 7». Filmen tar for seg et tv-show hvor deltakerne jakter på hverandre for å drepe - noe for TVNorge kanskje?

På nettet:Sundance.org

STOLT: Robert Redford har grunn til å være stolt over Sundance-suksessen.