KONTROVERSIELL: «The Magnitsky Act» startet som en spillefilm, men endte opp som en kritisk dokumentar. Nå er den tatt av programmet til Kortfilmfestivalen i Grimstad. Foto: Piraya Film
KONTROVERSIELL: «The Magnitsky Act» startet som en spillefilm, men endte opp som en kritisk dokumentar. Nå er den tatt av programmet til Kortfilmfestivalen i Grimstad. Foto: Piraya FilmVis mer

Filmfestival har ikke råd til å gå i retten - tar omstridt dokumentar av programmet

«The Magntisky Act» blir ikke vist under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

(Dagbladet): - Da de europeiske kringkasterne ZDF og ARTE har utsatt visningen av filmen, ville festivalen i Grimstad være den første offentlige visningen av filmen, noe som innebærer et vesentlig større ansvar, forteller presse- og markedssjef Einar Aarvig i en pressemelding. 

Kortfilmfestivalen i Grimstad skulle opprinnelig vist dokumentaren «The Magnitsky Act» torsdag ettermiddag, men har etter press fra den amerikanske aktivisten og investoren Bill Browder valgt å ta filmen av programmet.

Filmens produsent, Torstein Grude i Piraya Film, forteller i en kort kommentar til Dagbladet at han er svært trist over nyheten.

- Dokumentarens regissør, Andrej Nekrasov, har tidligere vært kneblet og forfulgt for sine Putin-kritiske filmer. Jeg har vært stolt over å kunne gi han et hjem her i Stavanger slik at han kan fortsette å lage sine kritiske dokumentarer under norsk beskyttelse. I dag er jeg mindre stolt. Jeg opplever at det er en trist dag for ytringsfriheten i Norge, sier Grude.

- Har ikke tid Kortfilmfestivalen kan også avsløre at de ikke har råd til en eventuell rettslig prosess som kan følge etter visningen. 

- Saken som filmen dreier seg om er veldig kompleks med en omfattende dokumentasjon på russisk og engelsk. Filmen er dessuten en «work in progress». Den versjonen som eventuelt skulle ha vært vist nå, ville først ha vært klar i festivaluken, og festivalen har derfor ikke nok tid til å foreta de nødvendige og forsvarlige juridiske vurderingene, før den eventuelle visningen av filmen, opplyser Aarvig.

Dokumentaren er heller ikke beskyttet av en såkalt «visningsforsikring» (Error and Omission Insurance).

LAGER OMSTRIDT FILM: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov har laget flere regimekritiske filmer om Russland og Putin. Nå har han sammen med norske Piraya Film pisket opp sterke politiske krefter i forkant av premieren på dokumentaren «The Magnitsky Act». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
LAGER OMSTRIDT FILM: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov har laget flere regimekritiske filmer om Russland og Putin. Nå har han sammen med norske Piraya Film pisket opp sterke politiske krefter i forkant av premieren på dokumentaren «The Magnitsky Act». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Kortfilmfestivalen er en liten norsk filmfestival, med knappe økonomiske og administrative ressurser. Festivalen drives med bevilgninger fra staten, Aust-Agder fylke og Grimstad kommune. Festivalen vil ikke ha midler til å kunne håndtere en rettssak av slike dimensjoner, og ville i verste fall måtte nedlegges. Bare saksomkostningene alene ville være umulig å håndtere, skriver Aarvig.

Fikk omfattende dokumentasjon - Jeg sendte inn en begjæring om midlertidig forføyning på 395 sider til Oslo byfogdembete mandag morgen. Den er sendt på vegne av Sergej Magnitskijs enke, mor og Bill Browder. Det ble så bekreftet i et møte klokka 14.30 i dag at filmen ikke vises, sier Browders norske advokat Carl Bore til Dagbladet.

Han er uenig i at det er et økonomiske utfordringer som gjør at Kortfilmfestivalen i Grimstad ser seg nødt til å ta filmen av programmet.

- Jeg mener de trakk den på grunn av vår grundige dokumentasjon. Alle toneangivende organisasjoner som har undersøkt Magnitskij-saken har kommet fram til motsatt slutning enn det filmskaperne har, sier Bore, og fortsetter:

- Vi er fornøyd med at festivalen har lidd et totalt nederlag i rettssaken når de trekker filmen uten sverdslag. Dette er en «walk over»-seier for Browder og Magnitskys etterlatte, og skyldes at det foreligger en overflod av dokumentasjon på at de grove anklagene i filmen er helt feilaktige. Dette handler overhodet ikke om ytringsfrihet. Offentligheten har ikke bruk for en film som bedriver grov feilinformasjon, i tillegg til at personer henges ut på groveste.

- Trist eksempel Daglig leder ved kortfilmfestivalen i Grimstad, Anita Svingen, svarer følgende på Bores kommentar:

- Browdens forsøk på forhåndssensur av en film som stiller ham og hans historie i er kritisk lys, var vi ikke redde for å imøtegå i retten. Beslutningen om ikke å vise den foreliggende versjonen av filmen, ble tatt før begjæringen om forhåndssensur gikk til retten, forklarer Svingen til Dagbladet.

FULL KRIG: Fra venstre Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude i Piraya Film anmeldte forrige uke Helsingforskomiteen og den amerikanske forretningsmannen William «Bill» Browder for ulovlig å ha skaffet seg tilgang til og distribuert en uferdig versjon av dokumentaren «The Magntisky Act». Foto: Joakim Hauge
FULL KRIG: Fra venstre Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude i Piraya Film anmeldte forrige uke Helsingforskomiteen og den amerikanske forretningsmannen William «Bill» Browder for ulovlig å ha skaffet seg tilgang til og distribuert en uferdig versjon av dokumentaren «The Magntisky Act». Foto: Joakim Hauge Vis mer

Hun mener trusselen om et etterfølgende søksmål er et trist eksempel på at rike aktører kan bruke pengemakt til å kneble kritikk og debatt.

Som Dagbladet tidligere har omtalt rettes det i «The Magnitsky Act» svært kontroversielle påstander rundt historien og dødsfallet til den verdenskjente russiske korrupsjonsvarsleren Sergej Magnitskij. Han døde i russisk fengsel i 2009.

Etter at en uferdig versjon av filmen lakk ut, møter skaperne av «The Magnitsky Act» sterk motstand fra partene som omtales i dokumentaren. Magnitskijs etterlatte mener blant annet at filmen er ærekrenkende og at den nedverdiger avdøde Sergei Magnitskij.

Politisk og juridisk press Magnitskijs tidligere sjef, den rike investoren og aktivisten Bill Browder, får også gjennomgå, og har varslet om rettslige konsekvenser dersom filmen blir vist. I dag ble han altså hørt.

På grunnlag av den lekkede versjonen av filmen har Browder også lagt sterkt politisk press på Nekrasov og Piraya Film.

Som svar på tiltale leverte forrige fredag filmprodusentene Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film inn en politianmeldelse av Browder, og sentrale personer i den norske menneskerettighetsorganisasjonen Helsingforskomiteen.

BAKGRUNN: Derfor krangler de så busta fyker om dokumentaren «The Magnitsky Act»

INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei», Bill Browder, har tidligere sendt et varselbrev til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises torsdag. Han ble hørt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei», Bill Browder, har tidligere sendt et varselbrev til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises torsdag. Han ble hørt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer