Filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes er i gang: - Kinofilmen er skjør

Regissør Alejandro González Iñárritu hyret skuespiller Elle Fanning da hun var syv. Nå sitter de begge i juryen i Cannes.

GJENFORENT: Regissør Alejandro González Iñárritu ga Elle Fanning hennes første filmrolle, da hun var syv år gammel. Nå sitter hun i juryen under filmfestivalen i Cannes, som regissøren leder. Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix
GJENFORENT: Regissør Alejandro González Iñárritu ga Elle Fanning hennes første filmrolle, da hun var syv år gammel. Nå sitter hun i juryen under filmfestivalen i Cannes, som regissøren leder. Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

CANNES (Dagbladet): Den meksikanske regissøren Alejandro González Iñárritu, som sto bak Oscar-vinneren «The Revenant», er juryformann under filmfestivalen i Cannes. Det er tyve år siden han var i Cannes første gang, den gang med debutfilmen «Elskede kjøtere», som gjorde ham og hovedrolleinnehaver Gael Garcia Bernal til stjerner.

- Filmkunsten står veldig sterkt i dag, sier han.

- Det lages flotte filmer over hele verden. Utfordringen er hvordan de skal komme frem til publikum. Å se en film er ikke det samme som å oppleve en film. Kino ble funnet opp for å bli opplevd, i fellesskap.

De siste årene har debatten rast om hvorvidt Cannes-festivalen skal inkludere produksjoner fra Netflix og andre strømmetjenester dersom de ikke også vises på kino. Festivalen, som er en sterk beskytter av den klassiske kinofilmen, har i år bestemt seg for å ekskludere strømmefilmer fra konkurransene.

Ettersom Netflix og andre strømmetjenester begynner å finansiere kunstfilm, betyr dette at festivalen går glipp av viktige titler.

- Kinofilmen er skjør

Iñárritu understreker at han ikke har noe imot at film sees på en datamaskin. - Iblant gjør jeg det selv, med hodetelefoner på. Men det er ikke det samme som å oppleve det i en kino. Det blir som å høre Beethoven på dårlige høyttalere i bilen. Det er bra at det er mulig, men det ville være en katastrofe hvis det ikke hadde vært mulig å høre et fullt orkester spille.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer