MOTSTANDER: Alec Baldwin er en innbitt motstander av en mulig skuespillerstreik i USA. Det meldes nå om hissige debatter i filmasjonen. Foto: SCANPIX/REUTERS
MOTSTANDER: Alec Baldwin er en innbitt motstander av en mulig skuespillerstreik i USA. Det meldes nå om hissige debatter i filmasjonen. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

Filmfolka krangler så busta fyker

Snart kan Hollywood lammes.

(Dagbladet.no): Ny streik truer Hollywood, skrev Dagbladet.no i slutten av november. Forhandlingene mellom skuespillerforbundet Screen Actors Guild (SAG) og Hollywood-studioene brøt sammen, og i januar skal det avgjøres om filmnasjonen skal lammes for andre gang i løpet av et snaut år.

Konfliktnivået i debatten om streiken er imidlertid svært høyt. En lang rekke profilerte skuespillere har nå gått ut og krevd at SAG går tilbake til forhandlingsbordet.

- Må gå av
Den siste i rekken av dem er «30 Rock»-stjernen Alec Baldwin.

- Disse folka må gå av, sier han om ledelsen i fagforeningen, ifølge Associated Press.

Stridens kjerne er uenighet om godtgjørelsene for internett-innhold, særlig når det gjelder mindre produksjoner med lavtlønnede skuespillere. Skuespillerne vil også ha økt godtgjørelse for DVD-salg.

Men man bør ta de vanskelige økonomiske tidene på alvor, mener motstanderne av streiken. En langvarig streik, med de økonomiske følgene den får, kommer til å gjøre mange skuespillere arbeidsledige.

TILHENGER: Sandra Oh mener en streik er nødvendig. Foto: SCANPIX/AFP
TILHENGER: Sandra Oh mener en streik er nødvendig. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Stjernene protesterer
Blant andre som har plassert seg i kategorien av streikemotstandere er Tom Hanks, George Clooney, Cameron Diaz og Charlize Theron. I et felles åpent brev gjorde de det klart at de vil stemme nei til en streik.

En venn av førstnevnte utdypet overfor New York Times:

- Tom mener han har vært veldig heldig, og er også veldig opptatt av skuespillere som ikke har hatt den samme flaksen. Men han mener at dette er en dårlig tid å snakke om en streik.

Blant tilhengere av streiken finner vi blant andre Sandra Oh fra «Grey's Anatomy» og Mel Gibson, og det meldes om hissige krangler på store fagforeningsmøter i USA.

Store skiller
Klasseskillet mellom amerikanske skuespillere er betydelig. 90 prosent av medlemmene til SAG tjener ifølge New York Times mindre enn 200 000 kroner i året. De store stjernene har imidlertid bygget opp sine egne produksjonsselskaper, og har derfor mer til felles med de store studioene enn sine kolleger.

MANGE I RYGGEN: Da forhandlingene brøt sammen i høst, ble det arrangert flere demonstasjoner til støtte for SAG. Foto: SCANPIX/AFP
MANGE I RYGGEN: Da forhandlingene brøt sammen i høst, ble det arrangert flere demonstasjoner til støtte for SAG. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

En streik vil uansett ha en dramatisk effekt. Etter at tv-sesongen i år ble amputert av vårens streik blant manusforfattere, har det vært store forventninger til hva vårens nye serier har å by på. Ved en streik blir disse lagt på is.

Stemmesedlene sendes ut til SAG-medlemmene 2. januar, og man har da tre uker på seg til å avgi sin stemme.

For at det skal bli streik kreves det at 75 prosent av medlemmene sier ja.

MOTSTANDER: Tom Hanks er også blant motstanderne. Men er det bare eliten av skuespillere som protesterer?
MOTSTANDER: Tom Hanks er også blant motstanderne. Men er det bare eliten av skuespillere som protesterer? Vis mer